A Moszkvai Autószalon idején bukkantak fel az első fényképek a Lada Xray végleges változatáról, de az autó maga nem vett részt a nemzetközi seregszemlén, és az még csak egy előszériás példány volt. Most azonban itt vannak az első, teljesen hivatalos képek a végleges kocsiról – igaz, csak a külsejéről, mert a belsőt még pár hónapig nem akarja megmutatni a gyár. Legkésőbb a sorozatgyártás december 15-re időzített megindulásáig megismerhetjük majd ezt.

A Lada márka X arcát magán viselő karosszéria alatt a Renault-Nissan B0-s technikája rejtőzik, egészen pontosan a Dacia Sandero-t nevezték meg, hogy azzal közös az alap, azonban az orosz fejlesztők a lemezek alatt több mint 500 ponton módosították a konstrukciót. Az első-hátsó felfüggesztés (Stepway) és a padlólemez egyforma, egyébként minden látható alkatrész egyedi.

A sorozatgyártás megindulásáig összesen 180 előszériás autót készítenek, ezek közül a mai napig már 109-et legyártottak. Ezek célja a munkások betanítása, tartóssági vizsgálatokat végeznek még ezekkel illetve a különféle hivatalos vizsgálatokhoz is ezeket veszik majd alapul. A hírek szerint egyébként a Lada úgy döntött, hogy elkészíti az Xray összkerékhajtású változatát, ennek a megjelenésére egyébként legalább két évig kell még várnunk. Oroszországban 2016 februárjában indul majd az értékesítés, várhatóan a Lada Vestához hasonlóan első körben csak a nagyobb városokban, és ahogy a termelés felfut, úgy lesz Oroszország-szerte elérhető az Xray, az exportra, és így a magyarországi forgalmazásra is valószínűleg csak 2016 őszén kerül majd sor.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!