A kölni ügyészség még szeptemberben kezdte azt a nyomozást, amelyhez a december 13-i házkutatás köthető. A saarbrückeni ügyészségtől (ott szintén működik egy Ford gyár) kaptak egy tippet, miszerint néhány Ford alkalmazott csalásokat és sikkasztásokat követ el. A kölnivel egy időben harminc helyen – köztük otthonokban is és egy meg nem nevezett leverkuseni cég központjában is – hajtottak végre házkutatásokat, egy embert letartóztattak.

Házkutatást tartottak a Ford kölni központjában, nem a cég, hanem egyes alkalmazottak ellen folyik nyomozás Házkutatást tartottak a Ford kölni központjában, nem a cég, hanem egyes alkalmazottak ellen folyik nyomozás

A gyanú szerint néhány Ford munkavállaló jelenlegi és reménybeli beszállítókkal állt szoros kapcsolatban, a megkötött vagy megkötendő szerződésekért cserébe anyagi ellenszolgáltatásokat kaptak a beszállítóktól, ezért kiemelt partnerként kezelték őket a beszerzéssel foglalkozó gyanúsítottak. A Ford szerint többmillió eurós kár érte, ezért a jogerős ítéletek megszületése után ezt peres úton be fogja hajtani a gyanúsítottaktól.