Már régóta feszült a viszony a Maruti-Suzuki és a munkások között, a szakszervezet több tiltakozást és munkalassítást szervezett, és valószínűleg ezzel a munkaharccal állt kapcsolatban, hogy néhányan a legyártott autókat szándékosan megrongálták. Nemrég a szakszervezeti vezetőket kivásárolták állásukból, azaz jelentős végkielégítést ajánlottak fel nekik, amit azok – összesen 28 emberről beszélünk – el is fogadtak. Ezt követően feszült volt a légkör a cégnél, és egy sajnálatos közjáték miatt zavargás indult a manesari üzemben.

Július 18-án egy munkást elmarasztalt a felettese, amiből szóváltás keletkezett, amely során a dolgozó pofonvágta a főnökét, és ez után felfüggesztették. Az új vezetőséggel rendelkező helyi szakszervezet tárgyalással akarta volna megoldani a helyzetet, de a munkásoknak elege lett, és munkakörülményeik javítását követelték, háromezren összegyűltek az üzem kapuja előtt, és megakadályozták, hogy a vezetőség, köztük több japán alkalmazottal távozzon a gyárból.

A délben történt incidenst követően este fél hét körül a tömeg tüzet gyújtott, amire a környékről 25 tűzoltóautót vezényeltek ki. A lángok eloltása után egy elszenesedett holttestet találtak, egyelőre úgy tűnik a áldozat egy, a személyzeti osztályon dolgozó menedzser.

A tűz gyújtása előtti zavargás során 90 ember – közülük 40-en a vezetőség tagjai, beleértve három japán állampolgárt is – sérült meg, és jelentős anyagi kár is keletkezett. Az esetet követően négyezer rendőrt vezényeltek ki a környékre, akik még az éjszaka során és másnap 40 embert letartóztattak, és ez a szám még valószínűleg növekedni fog. Tavaly a különféle sztrájkok és egyéb problémák miatt a manesari üzem a tervhez képest 500 millió dollárral alacsonyabb forgalmat ért el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!