A Daimler konszern és a francia állam között zajló jogi vitának vetett véget a francia legfelsőbb bíróság aktuális ítélete, amely szerint hagyni kell a jogszabályoknak nem megfelelő R134a elnevezésű légkondi-hűtőközeggel rendelkező Mercedes személyautók forgalomba helyezését.

A Conseil dÉtat május 5-én megszületett döntésében érdekes módon egyfelől arra hivatkozik, hogy a tiltás jelentős gazdasági következményekkel jár, másfelől a környezet számára nem jelentős következményt jelent az mintegy 4500 autó, amely nem a jogszabályokban előírt R1234yf hűtőközeget használja. A lényeg az, hogy a Mercedes nyugodtan forgalmazhatja az A- B-, SL- és CLA-modelljeit Franciaországban – mostanáig csak ideiglenesen volt felfüggesztve a tiltás -, noha azok nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek. A Mercedes annak ellenére kitart amellett, hogy az R1234yf hűtőközeg veszélyes, hogy nemrég egy hivatalos vizsgálat cáfolta ezt. A francia döntés egyébként nem jelenti azt, hogy véget ér a vizsgálat a német KBA ellen, amely a nyilvánvaló törvénysértés ellenére kiállította az érintett autók típusbizonyítványát.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!