Az abroncsgyártás egyik fontos alapanyaga a kaucsuk, a gyártók manapság inkább a kőolajból finomított műkaucsukot használják annak kiszámíthatóbb tulajdonságai miatt. Az utóbbi időben oly mértékben nőtt a kőolaj ára, hogy 5-9 százalékkal kellett emelniük az abroncsgyártóknak a nagykereskedelmi áraikat.

A Continental például az egész 2017-es évre mintegy 500 milliós extra kiadásról beszél a kaucsukár növekedésével kapcsolatban, de minden iparági szereplőnek többletkiadást okoz a helyzet. Most még csak a nagykereskedelmi árakat emelték meg a gyártók, ami azt jelenti, hogy eltart pár hétig, amíg a kiskereskedelmi árakon is megjelenik a drágulás. A Continental nem közölte a drágulás mértékét, a Hankook 4-5 %-kal, a Pirelli abroncstól függően akár 9 %-kal emelt árat, a Goodyearnél akár 8 %-os lehet az áremelés. A gyártók egyébként a nyersanyagárak emelkedése ellenére is bizakodóan néznek a jövő elébe, mert világszerte egyre több autó fut az utakon, és egyre nagyobb az igény a nagy teljesítményű szabadidő-autó abroncsokra is, amelyeken több pénzt keresnek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!