Először a kisebb Panther tűzoltóautóknál hajtja végre a modellváltást a Rosenbauer, 4×4 és 6×6 hajtásképlettel lesz kezdetben elérhető a negyedik generációs jármű, a 8×8-as csúcsváltozat még a harmadik generációs technikával készül tovább – ennek megfelelően első körben 750 lóerős lehet az újdonság, később lesz elérhető a kétmotoros, akár 1500 lóerős változat.

Az új jármű fejlesztésénél különösen nagy gondot fordítottak a bent ülők biztonságára, például alapfelszerelés lett a felülnézeti képet biztosító kamerarendszer (akár infrakép is) a manőverezés megkönnyítésére, de immár oldallégzsákok is vannak a fedélzeten. A mentési teljesítményt is javították az új szivattyúkkal, amelyek nagyobb szállítási teljesítménnyel (9000 l/perc) és nagyobb hatótávolsággal (100 m) rendelkező vízágyúkat tettek lehetővé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bevetésre kész Rosenbauer Panther a 750 lóerős Volvo motorral és 8 fokozatú váltóval 28 másodperc alatt gyorsul 0-ról 80 km/órás sebességre, és ezt a maximális, 19 tonnás vízterheléssel is képes reprodukálni. A mérnökök sokat dolgoztak a menetstabilizálón, aminek köszönhetően a sofőröknek nem kell olyan óvatosnak lenniük, mint korábban, ami gyorsabb megérkezést garantál. A használatot olyan apróságok teszik könnyebbé, mint a karosszéria oldalán elhelyezett vízszint-jelző LED-sor, aminek segítségével például a bevetést irányító ember egy pillantásra láthatja, mennyi ideig képes még folytatni a mentést az adott jármű, mielőtt újratöltésre van szüksége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!