A Trabant-expedíció 6 éve rója az utakat világszerte, figyelemfelkeltés céljából. A természet és környezetvédelem, a nyersanyagok, a fosszilis energiahordozók elpocsékolása ellen próbálnak példát mutatni. Nem kell minden esetben a kéttonnás nagy autó, a 20 literes fogyasztás, ilyen minimális nyersanyagból épített kis fogyasztású régi autóval is elérhető Földünk bármely pontja.

Trabantjaik három Budapest-Bamako futamot teljesítettek, ahonnan kétszer hozták el a „legkisebb költségvetésű csapat különdíját, de jártak az Északi sarkkörön télidőben, éppúgy mint a Kaukázus hegyei között régi nagy magyar elődök nyomait kutatva. Az expedíció vezetőjének elve, hogy nem indítanak el úgy autót, hogy az csak „céltalan” benzinpocsékolás legyen: lehet cél szemétszedő akció itthon, vagy humanitárius karaván segítése Afrikában. A koronavírus-járvány idején pedig az öregek patronálása, ebéd házhoz szállítás vagy gyógyszerkiváltás.

A Trabant a mai modern világban kiváló reklámfelülettel büszkélkedik. Ha mondjuk megjelenünk a francia Africa Eco Race indulásánál, behajózásánál, valószínű hogy az ottani 200 terepjáróról készül egy-egy fotó, de az biztos hogy a Trabantról 200 fotó lesz. Nemcsak ez a lényeg. Hanem az is, hogy belevonjuk a fiatalokat ebbe a nosztalgikus, kreatív életmódba is. Fontos a modernizáció, fontos a digitális technika, de a fogyasztói társadalom nem hoz automatikusan boldogságot, a virtuális világ nem oldja meg minden problémánkat, az élményeket megélni kell és nem „letölteni”

Nos, ez lenne az elsődleges mondanivalója a Trabant expedíciónak, ezért az ünneplése a zászlóshajónak egy egyszerű Trabantnak ami csak a mi kezeink között legurulta azt a bizonyos 100 ezer kilométert, megérdemelte a tortát, a hostess lányok mosolyát de még Kőváry Barna kormány-paskolását is.

Vadász Zsolt a Trabant-expedíció vezetője