Fotó: Lang Róbert

– Bravúros teljesítmény lehet ilyen szépen felújítani egy régi 1500-ös Ladát – mondta Sarkadi Gábor, aki párjával látogatott ki a Tecnik-Piknikre. – Tip-top állapotban van szinte mindegyik autó, nekem különösen bejöttek az egykori ezerkettes Zsigulik. Negyven éve sok ilyen taxi és rendőrkocsi is futott az utakon. Hihetetlen mennyi autót hoztak el, elegáns limuzinokat is láttam. Elképesztő méretek, pazar formák jellemzik ezeket a gépeket.

Egy Rolls Royce Silver Shadow I-es is feltűnt a mezőnyben. A jármű épp annyi idős, mint a tulajdonosa. A 48 éves férfi azt mondta: külföldön régebben egyszer kipróbált egy ilyen járművet, s akkor eldöntötte: ha megengedheti, vesz magának is egyet. Tempomat, elektromos ablakemelő és elektromos ülés állítás: csupán néhány felszerelés, ami a járműben megtalálható.

A látrányi Ivanov Péter motorgyűjteményével érkezett: a a 125-ös Csepel és az MZ TS 150-es mellett egy 1983-as Romet Ponyt és egy 60 éve gyártott Bervát is kiállított, s a technikai szerelmesei egy Simson Mofat is szemügyre vehettek. A 42 éves férfinak 30 motorkerékpárja van, a legelső egy Csepel volt.
– A járműgyűjtés olyan szenvedély, ami pillanatok alatt magával ragadja az embert – mondta. – Most épp három Simsont újítok fel, s bevallom, egyik géptől sem szeretnék megválni. Később egy kisebb magángyűjteményt szeretnék létrehozni.

Barna-sárga-szürke árnyalatban pompázó korabeli Ford lakóbusz, VW Bogár, Peugeot, Alfa Romeo, Cadillac, BMW és Fiat is feltűnt a mezőnyben, s még hosszan lehetne sorolni a jármű márkákat. Gál László – aki fiával érkezett, s egy 1989-es E 30 BMW-t állított ki –, azt mondta: jó látni, hogy a tulajdonosok igényesek, s szakszerűen gondoskodnak a veterán járművekről.

– Akarsz egy kalandot? Vegyél egy Trabantot! – hirdette a tábla egy 34 éves 601-es Trabant ablakában. Blesz Krisztián, a jármű tulajdonosa azt mondta: soha nem hagyta cserben a kocsi, melyhez egy korabeli utánfutót is kapcsoltak. Punik László, a megyei veterángyűjtő egyesület elnöke közölte: huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a találkozót, s közel 250 járművel érkeztek a kiállítók. A somogyiakon kívül budapesti, pécsi és székesfehérvári autó- és motortulajdonosok is részt vettek a rendezvényen.

– Örülök, hogy a csapatban ennyi idő elteltével is kitart a lendület – hangsúlyozta. – Igyekszünk időről időre színesíteni a programot, s jó érzés látni, hogy a visszatérő kiállítókon kívül újabb jelentkezők jönnek a kaposvári Technik-Piknikre, amit jövő tavasszal újra szeretnénk megtartani.