A Jaguar/Land Rover konszern úgy vélte, méltó főhadiszállást tudna létrehozni a Silverstone Circuit elnevezésű pályán és annak közvetlen környezetében, a versenypálya mellé látogató- és élményközpontot akartak építeni, szállodával együtt. Azonban hiába adott a brit autógyártó 33 millió fontos (11,9 milliárd Ft) vételi ajánlatot a pályát jelenleg birtokló British Racing drivers Club nevű szervezetnek, az üzletet nem kötötték meg – azért, mert a területen vezetéstechnikai pályát üzemeltető Porsche élt a vétójogával.

Amikor a német autógyártó 8 évvel ezelőtt felépítette a vezetéstechnikai központot, olyan pont került a határozatlan idejű bérleti szerződésbe, hogy más autógyártó csak évi legfeljebb 45 napig használhatja a versenypályát. Ezzel tisztában volt a Jaguar/Land Rover is, azonban úgy vélték, sikerül majd megegyezniük a Porschéval. Jelenleg is intenzív tárgyalások folynak, a Porsche nem kívánt nyilatkozni az ügyben, csak annyit árult el egy képviselője, hogy őket hivatalosan még nem kereste meg a Jaguar/Land Rover, akik a BRDC-n keresztül próbálnak egyezkedni velük. A Porsche vezetéstechnikai központjának 2015-ben 18 396 látogatója volt, ami 22 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A Porsche vételi ajánlatán felül Lawrence Tomlinson brit üzletember tett vételi ajánlatot a versenypályára, ő 6 millió fontot fizetne egy összegben, aztán a következő 248 évben évi 1 millió fontot fizetni a BRDC-nek bérleti díjként. Azért lenne sürgős a BRDC-nek a Silverstone Circuit eladása, mert az elmúlt öt évben 55,9 millió font veszteséget termelt – igaz, 2015-ben már 1,2 millió fontos plusszban volt a költségvetése.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!