Újabb mérföldkőhöz érkezett az új komáromi Duna-híd építése. A hétvégén tartják a műtárgy próbaterhelését a híd teherbírásának használatba vétel előtti ellenőrzése érdekében. A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeznek, a hídszerkezet különböző részein, elemein mérik az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat, az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket (pl. a főtartó lehajlását, jelen esetben pedig még a piloncsúcs elmozdulását is).

Az új komáromi Duna-híd esetében a statikus próbaterhelést 32, egyenként 31,6 tonna súlyú tehergépkocsival végezték, összesen 16 teherállás kombinációban. A dinamikus terhelés során két tehergépkocsi halad át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel. A próbaterhelést és a méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végzik el.

A híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik. A szigetelés elkészült, ezen a héten megtörténik az aszfaltburkolat megépítése. Folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése. A magyar oldali csatlakozó útból egy kb. 25 méter hosszú szakasz befejezése is hátra van még.

MEKKORA LEHET A HÍD ALAKVÁLTOZÁSA?

Közzétette: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – 2020. május 16., szombat

A beruházással kapcsolatban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: “A magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok a 2010 utáni időszakban rohamtempóban fejlődnek. Több Ipoly-híd és az esztergomi teherkomp átadása után a tavalyi év végén, az M15 négysávossá bővítésével létrejött a teljes értékű autópályás összeköttetés a két főváros, Budapest és Pozsony között. Az idén elkészülő új Duna-híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát. Az M30 folyamatban lévő kivitelezésével a Budapest-Miskolc-Kassa vonalon is megvalósul a magas színvonalú sztrádakapcsolat. Az autópályával ráadásul a Kelet-Közép-Európa belső, észak-déli irányú gyorsforgalmi összeköttetését biztosító Via Carpatia folyosó utolsó hazai szakasza is megépül.”