Február 22-én jelentette be a spanyol Seat, hogy Cupra néven hoz létre sportos modelleket kínáló almárkát, amelynek első modellje a Cupra Ateca nevű kompakt szabadidő-autó lesz 300 lóerővel, ha nem számoljuk a most is piacon lévő Leont, amelynek nagyteljesítményű változata szintén az almárkához kerül át, de az Ibiza és az Arona alapján is készül Cupra.

Az új márka egész Európában saját bemutató térrel rendelkezik majd a megközelítőleg 260, egyedileg kiválasztott Seat márkakereskedésben, de azokban a szalonokban is meg lehet majd rendelni ezeket az autókat, amelyek a hétköznapi modellekre koncentrálnak. Wayne Griffith, a Seat értékesítésért és marketingért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy „szándékunk a Cupra márkával az, hogy az elkövetkezendő 4-5 évben kétszeresére növeljük az értékesített autók számát a négy fő pillérre alapozott üzleti modellben: terjesztés, partnerség, versenysport és termék.”

A Cupra almárka alatt elsőként piacra dobott autó az Ateca kompakt SUV alapján készül, 300 lóerővel, 4Drive összkerékhajtással és 7 fokozatú dupla kuplungos váltóval. A megszokott üzemmódjai mellett van dedikált Cupra mód, ilyenkor hangosabb lesz a motor, keményebbre kapcsol az adatptív lengéscsillapítás és az összkerékhajtás is módosított program alapján osztja el a nyomatékot. A Performance Pack nevű csomagban karbon kiegészítők, 18 colos tárcsákkal rendelkező Brembo fékrendszer és bőrborítású kagylóülések is vannak – utóbbi csak 2019 közepétől. A Cupra Ateca 5,4 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/h-ra, végsebessége 245 km/h.