A mai világban az egyik legfontosabb dolog a mobilitás. Legyen szó akár a munkával töltött hétköznapokról, akár a hétvégékről, az utazás az életünk része. Okoseszközeink akkumulátorait azonban nem feltétlenül hosszú utazásra tervezték.
Éppen ezért egy autós töltő olyan kiegészítő, mely egyetlen kesztyűtartóból sem hiányozhat. De mi alapján választhatjuk ki a tökéletes modellt, ami maximálisan képes kielégíteni az igényeinket és akár némi extrát is képes nyújtani a telefon vagy a tablet töltésén kívül? Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk!

Feszültség: mennyi az annyi?
Ma már szinte minden eszköz USB csatlakozóval tölthető. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen eszközt milyen töltővel töltünk. És hogy miért? természetesen azért, mert a különböző típusú töltők más és más feszültségen működnek, ha pedig nem a megfelelőt használjuk, az akár károsíthatja is az eszközeinket.
Az USB-n keresztül történő töltés alapját a csatlakozóban található 5 V tápfeszültség jelenti. Ezt eredetileg 500 mA-ra méretezték, hogy olyan perifériáknak szolgáljon tápellátásul, melyek az USB-n keresztül kommunikációra is képesek. Ez azonban már kevés egy olyan akkumulátor feltöltéséhez, mely telefonunk vagy tabletünk tápellátását biztosítsa. Napjainkban érdemes olyan töltőt vásárolni, mely 9-12 volt tápfeszültséggel rendelkezik.
Az igazán modern töltők 1500-2100 mA leadásával akár a készülékek gyorstöltésére is képesek, ami tökéletes megoldást jelent azok számára, akik az úton – például navigációs céllal – is használják eszközüket, azonban maximálisan töltött akkuval szeretnének kiszállni az autóból, amikor megérkeznek úti céljukhoz.

Egy vagy több portos töltő: melyiket érdemes választani?
Az autós töltők gyakorlatilag bármilyen USB porttal ellátott eszköz töltésére alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy egyszerre akár egy telefont, egy tabletet és egy laptopot is tölthetünk róluk. Abban az esetben persze, ha szükségünk van erre, és az adott töltő lehetőséget ad arra, hogy több eszközt is csatlakoztassunk hozzá.
Az egy porttal rendelkező töltők jó megoldást jelentenek azok számára, akik általában egyedül utaznak. Ezek a töltők ugyanis csak egyetlen USB-csatlakozóval rendelkeznek, ilyen módon pedig csak egy eszközt tölthetünk róluk hatékonyan.
De választhatunk duál vagy a 3 portos töltőt is, melyről egyszerre akár több eszközt is képesek leszünk hatékonyan tölteni. Ez azok számára jelent jó megoldást, akik nem mindig egyedül utaznak, például a családdal. Ilyen esetekben egyszerre lehet töltőn a GPS-ként szolgáló telefon, a gyerekek mesenézős tablete, és akár a családi laptop is. De azoknak is jó döntés egy több portos autós töltő, akik egyedül utaznak, de telefonjuk mellett szeretnék, ha az utazás során egyéb, USB portos eszközüket is hatékonyan fel tudnák tölteni, mielőtt megérkeznének úti céljukhoz.

USB csatlakozás: milyen megoldásra lesz szükségünk?
Természetesen az autós töltő kiválasztása során az sem mindegy, hogy milyen USB csatlakozóval rendelkező modellt választunk. A korábbi eszközök kizárólag az A és B típusú csatlakozást képesek kezelni, míg az újabb töltők már a legújabb, reverzibilis USB-C kezelésére is képesek.
Az USB-C kábelek nagy előnye, hogy az A és B típusú portokhoz viszonyítva már nemcsak egyirányból lehet csatlakoztatni őket, az USB-C ugyanis szimmetrikus oldalakkal rendelkezik. Ennek köszönhetően az ilyen csatlakozók kényelmesebbek és strapabíróbbak is egyben. Nem kell odafigyelnünk a csatlakoztatási irányra, ilyen ódon pedig nehezebben sérülnek.
Ráadásul az USB-C esetében a forrás és a céleszköz is ugyanazt a port típust használja, ami azt jelenti, hogy nem kell két különböző végű csatlakozót beszereznünk, így a használat jóval egyszerűbb és kényelmesebb is egyben.

Praktikus és kényelmes megoldás: vezeték nélküli autós töltő
A vezeték nélküli töltés egy praktikus megoldás, ami kábelek nélkül, kényelmesen teszi lehetővé készülékeink töltését. Ez autózás során nemcsak hasznos, de biztonságos is lehet, hiszen nem kell amiatt aggódnunk, hogy beleakadunk a telefonkábelbe.
Ráadásul álló és fekvő vezeték nélküli töltők közül is választhatunk, ami azt jelenti, hogy készülékünket például a műszerfalon is rögzíthetjük, és GPS-ként használva is egyszerűen és hatékonyan tölthetjük az utazás közben.

Ha igazán extra megoldásra vágyunk: töltő és FM transzmitter egyben
Szeretnéd, ha telefonodról vagy tabletedről zenét hallgathatnál utazás közben úgy, hogy közben töltöd az eszköz akksiját? Ez sem lehetetlen, sőt, az FM transzmitterként is működő autós töltők használatával
Az FM transzmitter egy hasznos kis eszköz, mely akár az öregebb autórádiók esetében is lehetővé teszi azt, hogy mobiltelefonról vagy egyéb hordozható eszközről hallgathassunk zenét. Önmagában is praktikus, azonban egy autós töltővel kombinálva lesz igazán nélkülözhetetlen.

Képek forrása: smartdiszkont.hu