„A piaci élénkülés egyik tényezője a használtautó-import szárnyalása: március végéig immár 20 735, többségében kilenc évnél idősebb használt személyautó áramlott be külföldről, csaknem 50 százalékkal több, mint 2013 első három hónapjában – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Az újautó-eladások év eleji 22 százalékos bővülése ugyanakkor leginkább a fiatal, néhány éves autók adásvételét serkentette, mivel főként az e korosztályba tartózó autókat cserélték új járműre tulajdonosaik.”

Egy év alatt 5 százalékos átlagár-növekedés

Bár a piacon kínált használtautó-állomány egyelőre folyamatosan öregszik, az első negyedéves átlagár (1 535 000 forint) közel öt százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Ebben egyértelműen szerepet játszik az a változás is, hogy január elsejétől a külföldön vásárolt használt gépjárművek után vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Mivel ezáltal az alternatív beszerzés lehetősége megdrágult, a belföldi kínálat átlagára is felfelé mozdult.

Kategóriák szerint vizsgálva a szakportál adatbázisát, a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékot az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki, ebben sok változás nem történt tavalyhoz képest. A használtautó-behozatal hatása érezhető ugyanakkor abban, hogy 2 százalékponttal nőtt mind a közép-és felső középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterűek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül. Az átlagárak valamennyi kategóriában nőttek az elmúlt év során.

Az év elején a hat leggyakoribb gazdát cserélő autótípus sorrendben az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Volkswagen Golf, a Ford Focus, a Volkswagen Passat és az Opel Corsa voltak: az adásvételi szerződések csaknem negyede e típusok egyikére köttetett. Ez a sorrend tavalyhoz képest annyiban változott, hogy mindkét népszerű Volkswagen típus egy hellyel előrébb lépett.

2014. I. negyedév:

Használtautó-index: 113,2 (+2,4 %) Kínálati átlagár (ezer Ft): 1.535 (+2,4 %)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!