Bármilyen kedvezőek is a kínált feltételek, hirdetés alapján soha, senkinek ne adjunk előleget külföldön lévő autó behozatalára. Ilyen jellegű ajánlatokkal főként azokon az autóhirdetési oldalakon találkozhatunk, ahol semmilyen szűrést, cenzúrát nem alkalmaznak a mindenkori hirdetésekre. Több portál, így a piacvezető Használtautó.hu is működtet vásárlókat védő szűrést az ajánlatok között: ilyenkor a gyanús hirdetéseket a felfedezésük után azonnal törlik, a vásárlók éberségét azonban az ilyen cenzúra sem pótolhatja teljes mértékben.

„Korábban gyári képekkel vagy letakart rendszámmal hirdetett autók fotóival próbálkoztak a csalók, akik ma már valódi autók képeivel, leinformálható szervizmúlttal, sőt, megbízható kereskedők nevében töltik fel hirdetéseiket – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési és marketingvezetője. –  Nem csoda, hogy ismét emelkedni kezdett a becsapott vásárlók száma: csak az elmúlt másfél évben több mint harminc hasonló ügyben indított nyomozás során kérték a Használautó.hu szakembereinek segítségét.”

Adathalászok hálójában

A hitelesség látszatának megteremtése érdekében a bűnözők az eladók széles körét célozzák meg különféle adatkérési trükkökkel. Az egyéni hirdetőket az adott hirdetési oldal kinézetével azonos, személyre szabott e-mailben arra kérik, hogy hirdetésük hitelességének bizonyítása érdekében egy válaszlevélben küldjék meg a hirdetett autó alvázszámát vagy a forgalmi engedély képét. Ezeket az adatokat aztán a hamis hirdetések hitelesítésére használják fel. A csalók a hirdető kereskedéseknek küldött e-mailben ugyanakkor azt jelzik, hogy a hirdetési fiókjuk zárolásra került. Az újraaktiváláshoz egy megadott címre lépjenek be. A megadott cím kísértetiesen hasonlít ugyan a hirdető portál adminisztrációs oldalára, ám az itt óvatlanul megadott azonosítók és jelszavak a bűnözők kezébe kerülnek, akik ezek után akadálytalanul tudnak a megbízható kereskedő nevében fals hirdetéseket elhelyezni. A lépre csalást a vonzó, alacsony vételár és a hitelesnek tűnő adatok együttesen segítik elő. Az már csupán a közvetlen levelezés során derül ki, hogy az autó külföldön van, a behozatalhoz pedig az eladó egy előre fizetendő összeget kér. Az eredmény mindig ugyanaz: az előleg eltűnik a hirdetővel együtt.

Hogyan védekezzünk?

Bár a módszerek jelentősen finomodtak, néhány alapvető szempont figyelembe vételével elkerülhetjük a visszaéléseket:
1. Soha ne fizessünk látatlanban előleget vagy letétet használt autóért!
2. Bármilyen hirdetésnél értékeljük komoly figyelmeztető jelként, hogy a megadott telefonszámon nem, csupán e-mailcímen tudunk kommunikálni a hirdetővel!
3. Ami pedig talán a legfontosabb: gyanakodjunk, ha a meghirdetett autóról csak utólag derül ki, hogy külföldön van, illetve ha túlzottan kedvező áron hirdetett, mesebeli feltételekkel kínált (kevés kilométer, első tulajdonos, sérülésmentes, stb.) autó hirdetésével találkozunk!
4. Eladóként az autó azonosító adatait, illetve a forgalmi engedély képét csak személyes kapcsolatfelvétel esetén adjuk meg a potenciális vásárlóknak!
5. A hirdető portál adminisztrációs felületén csak védett, https:// kezdetű elérési címre lépjünk be!

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!