Úgy tűnik a matek nem igazán erőssége a Fiatnak, hiszen 49 évvel az eredeti 124 Spider bemutatását követően ünnepli a Fiat a fél évszázados évfordulót az új 124 Spider bemutatásával. Úgy tűnik, ez az apróság valahogy elkerülte a marketinggépezet figyelmét…

Az 1966. novemberében megtartott Torinói autószalonon leplezték le a kétüléses, hátsókerékhajtású roadstert, amelynek szellemiségét az első Mazda MX-5 sikerét látva piacra dobott elsőkerékhajtású Barchetta típussal próbálták megidézni. Most nem járnak külön utakon, hanem a Mazda segítségével készítették el az új autót, amelynél nem csak a márkajelzéseket cserélték le, de az egész karosszériát.

Retrós a fényszórók formája, ebből következően az első lökhárító megjelenése is átalakult, a motorháztetőn több domborítást is elhelyeztek, az ajtókon és a hátsó sárvédőkön pedig egy, a japán változaténál sokkal határozottabb, ha nem is pengeéles a váll. A hátsó lámpák formája is leginkább a Fiat Chrysler Automobiles észak-amerikai autóit idézi; nem véletlenül, hiszen a világpremier helyszíne, a Los Angelesi Autószalon is arra utal, hogy ezt remélik a legnagyobb felvevőpiacnak.

A külsővel ellentétben a belső térnél már nem játszottak a formatervezők, ott már tényleg csak a márkajelzések és az esetleges belső hangulatok térnek el a Mazda és a Fiat változatoknál. Csak egy motorral, az 1,4 literes benzines turbóval kínálják majd a Fiat 124 Spidert, de annak eltérő a hangolása az eddig bejelentett észak-amerikai és európai változatnál. Előbbinél 160 LE/249 Nm a teljesítmény, a váltó 6 fokozatú kézi kapcsolású vagy automatikus, utóbbinál 140 LE/240 Nm a maximális teljesítmény és csak 6 fokozatú, kézi kapcsolású váltót kínálnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 nyarán indul az új japán-olasz roadster forgalmazása, az észak-amerikai piacon a 124 darabos nyitó széria Azzuro Italia kék fényezést és barna bőr belsőt kap, míg az európai 124 darab Prima Edizione autó Rosso Passione bordó fényezést és fekete bőr belsőt kap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!