Tisztításhoz a fojtószelepet kitérített állapotban kellett rögzíteni, erre szolgált a csavarhúzó műanyag nyele. Puhább a kitámasztott fémnél, így nem sérti a felületét Tisztításhoz a fojtószelepet kitérített állapotban kellett rögzíteni, erre szolgált a csavarhúzó műanyag nyele. Puhább a kitámasztott fémnél, így nem sérti a felületét

Nem vette tekintetbe a kocsi, hogy alig valamivel a hibajelenségek kialakulása előtt esett át egy nagyszervizen, így hivatalosan tünetmentesnek kellett volna lennie. Bár ez nem teljesen igaz, hiszen korábban is volt fogyasztásemelkedés, és rá a magyarázat is: nyáron a légkondit, télen a sok hidegüzemet okoljuk. A hibajelenség nem írható körül pontosan, ráadásul voltak tünetmentes időszakok is – na, az ilyet imádják a szerelők!

Levegőőőőt!

Még akkor sem szabad megfeledkezni a sportlégszűrő tisztításáról, ha tudjuk, hogy ezek koszosan is több levegőt engednek át, mint a papírszurok új korukban. Így a koszolódásuk hibajelenséggel nemigen jár, inkább későbbi kopást kockáztat a hanyag tulajdonos. A lényeg, hogy rendszeresen tisztítani kell. Bár a hozzá megvásárolt készlet otthoni tisztítást is enged, mégis jobb a szervizre bízni. A szerelők előbb sűrített levegővel lefújták róla a fáradt szűrőolajat, majd jött a mosófolyadék felszórása. Némi állás után ismét a sűrített levegő segített, a letisztított szűrőre végül felfújták a friss szűrőolajat, és így ment vissza a helyére. Élettartama, amíg fizikailag szét nem megy (például kiszedéskor elszakad), lényegében végtelen.

Ma már minden hibakeresés a vezérlőegység memóriájának a kiolvasásával kezdődik Ma már minden hibakeresés a vezérlőegység memóriájának a kiolvasásával kezdődik

Természetesen a fedélzeti számítógép kiolvasásával kezdődött minden. A lamdbaszonda szakadt fűtőszála „lebukott”, ami magyarázat lehet a megemelkedett fogyasztásra, de a többi hibajelenségre nem. Még egy hibát kiírt a rendszer, mégpedig a néha bolondozó ablakemelőét, jöhettek tehát a tippek a valós nyavalyára: légtömegmérő, gyújtótrafó stb. Az előbbi tesztelve, működik, ahogy a levegőhőmérséklet jeladója szintén gyors próba során bizonyította, hogy jó. Trafó? Lehet, de nincs gyújtáskimaradás, azt rögtön észreveszi a számítógép, csak mintha fulladozna a benzintől a kocsi. Persze ez is lehet gyenge szikrától, amit okozhat a fáradó trafó. Mi lehet még? Nézzük meg a fojtószelepházat! Ez a szívócsonk öntvényére van csavarozva, rá pedig gumicső érkezik, amelyet bilincsek fognak. Cső le, gyors szemrevételezés, amelynek az eredménye, hogy érdemes levenni az egységet, mert kokszos.

Látható, hogy lerakódásokkal teli a fojtószelepház, így nehéz jól dolgoznia Látható, hogy lerakódásokkal teli a fojtószelepház, így nehéz jól dolgoznia

Előbb kapott a féktisztítóból, de mivel az nem hozta le, jött a műanyag spatulás kapirgászás. 15-20 perc tisztítás után fémszürke lett az alkatrész, szép munka, mehet vissza a helyére. Gyors összeszerelés és próbakör. Az autó pörgetve és alacsony fordulaton terhelve is magához tért, húzott egészségesen. Úgy látszik, megvan a hiba, legalábbis reménykedjünk benne, mert így túl egyszerűnek tűnik az orvoslás. Majd a használat eldönti.

Olajnyomok a szívótorokban. Öreg turbósoknál ez normális. Persze nehéz elfogadni... Olajnyomok a szívótorokban. Öreg turbósoknál ez normális. Persze nehéz elfogadni…

Hátraarc

Vannak olyan helyzetek, amikor az autó képességjavításáért bevetett eszközt ki kell gyomlálni a járműből. Esetünkben rejtélyes keverékképzési hiba okoz túlfogyasztást, bizonytalan teljesítményleadást, mindezt úgy, hogy a fedélzeti elektronika nem fog hibajelet, vagy csak olyat, ami nem indokolja az összes rendellenességet. Minthogy az autó motorvezérlő programjába jó egy éve belenyúltak chiptuningot végezve, a javítók nem szívesen vállalták a diagnosztikát, mondván, nem tudni a „csippelés” által milyen jellemzőkön és mennyit módosítottak. Jött a döntés, hogy vissza kell tölteni a gyári programot, és úgy vizsgálni az autót – ez ismerős lehet a garanciaidőn belül chiptuningot alkalmazóknak, akiknél gyakorta megszokott, hogy a szervizlátogatások előtt visszaállítják a gyári állapotot. Maga a programcsere ugyanúgy zajlott, mint a feltöltése, sőt talán még gyorsabb is volt, mert nem kellett a tuningcég jóváhagyása a gyors távvizsgálat után. A gyári programmal most a tesztelés a feladat, hogy a kocsi produkálja-e ugyanazokat a hibajelenségeket. A hibát ott kell keresni, ahol az alkatrészek túlterhelése léphet fel – nagyobb töltőnyomás, gyújtásigény. A tapasztaltakról később beszámolunk.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!