Az Audi 1994-ben bemutatott zászlóshajója több szempontból is új dimenziót jelentett az ingolstadtiak életében. Talán a legfontosabb, hogy az A8-as indította el az új négykarikás számrendszert, amelyhez azóta igazodott az A6-os és az A4-es is. A másik érdekesség – amely nemcsak az Audi, hanem az egész autógyártás történetében meghatározó – a különleges, könnyűfém karosszéria, hiszen a látszat ellenére a A8-as nem hagyományos acéllemezekből, hanem egy alumínium testből áll.

Jellegzetesen audis elrendezés, az alumínium sebváltóház és az apró díszítőelemek a karosszéria anyagát idézik Jellegzetesen audis elrendezés, az alumínium sebváltóház és az apró díszítőelemek a karosszéria anyagát idézik

Alu a nyerő!

Műszaki szempontból minden Audi igazi csemege, gondoljunk csak a quattro-hajtásra, a procon-ten biztonsági rendszerre, vagy a közvetlen befecskendezésű dízelekre. Az A8 legnagyobb húzása a már említett alumínium karosszéria. Nemcsak az ezúttal terhet is viselő burkolólemezek, hanem maga a belső vázszerkezet is könnyűfémből készült, nagyrészt sajtolt profillemezekről van szó, a csatlakozási pontok pedig öntvények. Az alumínium technológiának a nagysorozatú autógyártásban való meghonosítása több előnnyel is kecsegtetett. Először is – nagyságrendileg , mintegy 10 százalékkal – kisebb lett az autó tömege, ami közvetlenül a fogyasztáscsökkenésben és a menetteljesítmények javulásában is jelentkezik azonos teljesítmény mellett.

A hátul utazókat minden irányból napfényroló védi a hőségtől. A minden irányban elektromosan mozgatható ülések meglehetősen kemények A hátul utazókat minden irányból napfényroló védi a hőségtől. A minden irányban elektromosan mozgatható ülések meglehetősen kemények

Az alumínium szerkezet energiafelvevő képessége nagyon jól kiszámítható, így az autó biztonsági, utaskabin körüli gyűrődési zónáit úgy alakíthatták ki, hogy az utasok az acél karosszériához képest sokkal nagyobb biztonságban legyenek. A tökéletes védelmet természetesen légzsákok, övfeszítők, blokkolásgátló berendezés és elektronikus fékerő-szabályozó teszik teljessé. A nagy szerkezeti merevség és formatartás jótékony hatással van a kormányzás precízségére és a lengéskényelemre is. További előny a hagyományos építésmóddal szemben, hogy az alumínium szint korlátlanul újra felhasználható. (Állítólag a közlekedésben jelenleg használt alumínium 90 százaléka már ma is újrafelhasznált anyag.)

Visszaverő

Az utastér maradéktalanul eleget tett a luxus kategória követelményeinek. A műszerfal és az ajtókárpit bőséges mennyiségű faberakást kapott, a kormánykerék és a sebváltókar bőrbevonatú. A karosszériára utalva stílszerűen alumíniumból készült az automatikus sebességváltó kulisszája, valamint a szellőzőrostélyok záróeleme. Egyébként ezekből a rostélyokból összesen 10 darabot találunk a műszerfalon, további hat pedig a hátsó ülésekhez vezet. A 4,2 literes csúcsverzióban nemcsak a kétoldali automatikus klímaberendezés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, hanem a hőszigetelő üvegezés is. Két darab, 2,5 mm vastagságú üveg közé ugyanis egy 0,76 mm-es fólia került, amely az UV-sugarak 99 százalékát távol tartja az utastértől. A hőszigetelést a külső üveg belső falára felvitt .- az infravöröst visszaverő – láthatatlan fémréteg oldja meg. Az új szigetelés természetesen a zajt is nagyobb mértékben kirekeszti, 160 km/h-ig gyakorlatilag nincs is hallgatnivaló, e tempó felett is csak a menetszél kezd el igazából sustorogni.

Az A8-as csomagtartója nemcsak kellően tágas, hanem jól kihasználható is Az A8-as csomagtartója nemcsak kellően tágas, hanem jól kihasználható is

Könnyű és gyors

Annak ellenére, hogy már az előbb ismertetett megoldásokkal is jelentős tömeget tudtak megspórolni, a súlycsökkentés alól a 4,2 literes V8-as motor sem bújhatott ki, hiszen a 300 lóerős erőforrás teljes egészében könnyűfémötvözetből készült. A kiváló menetteljesítmények – álló helyzetből 7,3 másodperc alatt éri el a 100 km/h tempót, mesterségesen határolt végsebessége pedig 250 km/h – maradéktalan kiaknázása érdekében kizárólag összkerékhajtással szerelik a legerősebb 8-ast.
A nyolchengeres természetesen nemcsak az alacsonyabb sebességtartományokban, hanem 200 km/h körül is bámulatosan gyorsul. Az erő csábít is gyorshajtásra, ezért nem árt, ha a magasabbra helyezett önkontrollt néha a „navigátor” is felülbírálja. A rugózás hallatlanul komfortos, ugyanakkor a kormány bámulatosan precíz, az útfekvés kifogástalanul magabiztos.

A könnyűfémötvözetű nyolchengeres motor 300 „csikót” rejt A könnyűfémötvözetű nyolchengeres motor 300 „csikót” rejt


Csak dícsérni lehet a Porschéból átkerült Tiptronic váltót is, amelynek érdekessége, hogy automata állásban a vezető stílusát figyelve határozza meg a kapcsolási pontokat, míg kézi vezérlés esetén egy-egy pöccintéssel válthatunk föl vagy vissza. Hegyi utakon, ahol gyakran kell játszani a motorfékkel, esetleg sportos vezetési stílus mellett nincs is ennél jobb a kellő fékezés érdekében,

Akit mélyebben érdekel: a Tiptronic

A Porsche 1990-től kínálta a Carrerát a Tiptronic névre keresztelt automatikus nyomatékváltóval, amely aztán az A8-as Audiba is bekerült. A fejlesztésben a ZF és a Bosch cégek is közreműködtek. A váltó hagyományos hidromechanikus konstrukció (ZF gyártmány), tehát a nyomaték átvitele hidrodinamikus nyomatékváltóban és 4 mechanikus fokozaton keresztül történik. A vezetőnek azonban két választása van. Ha az automatikára bízza a váltást, az előre beprogramozott kapcsolási pontoknak megfelelően számos paraméter (a motor fordulatszáma, haladási sebesség, gázpedálállás, stb.) figyelembevételével történik az egyes fokozatok kapcsolása. A Bosch elektronika egyébként felismeri a gázpedálkezelés stílusát, és minden külön beavatkozás nélkül kiválasztja a lehetséges öt kapcsolási program (gazdaságostól a sportosig) közül a megfelelőt. Amennyiben az intelligens vezérlőegységet dolgoztatja a vezető, a kulissza hozzá közelebb eső síkján kell mozgatnia a kiválasztókart, a szokásos P, R, N, D, 3, 2, 1 állások között. A Tiptronicot azonban ellátták egy másik funkcióval is: D állásból a kiválasztókar áttolható a másik kapcsolási síkba, ahol a vezető saját ízlése szerint kapcsolhat föl, illetve le a kar + és – irányba történő elmozdításával. Ilyenkor az elektronika csupán ellenőrzi, de nem irányítja a kapcsolást, meggátolja például a motor túlpörgetését visszakapcsolásnál. Természetesen ilyenkor nincs szükség kuplungolásra (nincs is az autóban kuplungpedál), mert félautomata üzemmódban is működik a hidrodinamikus nyomatékváltó. Ezért a nyomaték átvitele nem szabad meg váltáskor, mint a kézikapcsolású nyomatékváltóknál, tehát – bár a Tiptronic a kéziváltónál lassabban reagál – a váltás ideje alatt nem torpan meg az autó. A kick down manuális üzemmódban nem működik, visszakapcsolásra csak a váltókarral van mód.


Az A8-as nemcsak igen kifinomult kidolgozásával, igazán „audis” formavilágával, hanem kategóriájában szinte páratlan műszaki tartalmával is a legpénzesebb vevőkör kedvence lehet. Egy 21 millió forintos autónál kicsit félve jegyezzük meg, de vetélytársaihoz viszonyítva mindezt még kedvező áron nyújtja.

A nagy Audi vonalaiban ízlésesen keveredik a luxus és a sportosság A nagy Audi vonalaiban ízlésesen keveredik a luxus és a sportosság

K.R.
Fotó: Balogh Róbert

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!