Magyarországon nem valami égető probléma az alagutakban tapasztalható GPS-jelvesztés: nálunk nincsenek ehhez elég hosszú, és pláne elég bonyolult föld alatti útrendszerek. Nyugatabbra azonban ez valós gond, ott sokkal hosszabb útszakaszokat süllyesztettek a föld alá, és ezek ráadásul egymást keresztezik is, így az autósok a fordulóknál, lehajtóknál GPS-jel híján könnyen rossz irányba tekerhetik a kormányt. De már nem sokáig, mert a Waze navigációs alkalmazás kifejlesztette a megoldást.

A Google-birtokolta Waze új vívmánya biztosítja, hogy ne maradjunk navigációs jelek nélkül az alagutakban. A cég a GPS-mentes alagút-szakaszokra olcsó, elemmel működő jeladókat telepít, melyek okostelefonokra és táblagépekre továbbítják az információikat. A Waze-nek jelenleg mintegy 12 ezer kilométernyi alagút térképe van meg, a világ minden tájáról. Ezeket a térképeket a a jeladók Bluetooth-kapcsolaton keresztül lövik át a telefonokra, így a sofőrök GPS-jel híján sem tévednek el a föld alatt.

A Waze jeladóit elsőnek két pittsburghi és egy izraeli alagútba telepítették, és szerdán már be is kapcsolták őket. A cég azt szeretné, ha az egész világ összes alagútját bejeladózhatná. Mérföldenként – azaz 1,6 kilométerenként – 42 jeladót kell telepíteni az alagutakba. Egy ekkora szakaszra a készülékek és beszerelésük 1200 dollárba, azaz 328 ezer forintba kerül. A jeladókra négy év garanciát vállalnak.

A Waze szerencsére nem irigy: a jeleik titkosítatlanok lesznek, így más szolgáltatók, köztük az Apple és a Google is le tudja majd kérni az adataikat.