Egyéb előre mutató fejlesztéseinek – mint amilyen az A-osztályos Mercedes szendvicspadló-koncepciója vagy a balesetre felkészítő PRE-SAFE biztonsági rendszer – köszönhetően ma is a biztonsági fejlesztés éllovasának számít a stuttgarti márka.

Eleinte mindössze négy főből állt az 1939. augusztus 1-jén megalakult biztonsági fejlesztőrészleg, melynek munkáját az Ausztriában született mérnök, magyar származású, Barényi Béla (1907-1997) irányította. Barényi ezt megelőzően a „Társaság a Műszaki Haladásért”-nál dolgozott Berlinben, már akkor több mint 150 szabadalmat jelentett be különféle autó- és járműkonstrukciókkal kapcsolatban.

Kezdetben egy alig 100 négyzetméteres deszkaépületben működött a sindelfingeni Mercedes-gyár biztonsági fejlesztőközpontja. Barényi munkatársaival együtt itt folytatta ütközésbiztonsági kísérleteit. Már egy év elteltével bemutatta az első olyan személygépkocsi-prototípust, amely balesetbiztos padlólemezzel, alaktartó utascellával és különleges oldalvédelemmel készült. Ezt több előre mutató találmány követte. „A járműbiztonság még ma is a Barényi Béla által épített alapra épül” – véli dr. Rodolfo Schöneburg, a Mercedes-Benz Technology Center biztonság/járműfunkciók részlegének vezetője.

Barényi a negyvenes években fejlesztette ki, és 1952 augusztusban szabadalmaztatta a gyűrődő zónát, amelyet a Mercedes-Benz először 1959-ben alkalmazott a sorozatgyártású 220-as (W 111) típuson. 1972. évi nyugdíjazásáig összesen több mint 2.500 találmányt jelentett be a személygépkocsi-biztonság nagy úttörője.

A Mercedes-Benz mérnökei a későbbiekben is nagyszerű járműbiztonsági fejlesztésekkel álltak elő: ilyen volt például az övfeszítő, a légzsák, a blokkolásgátló berendezés, a fékasszisztens és az elektronikus stabilitásfelügyelő rendszer (ESP). Ezek a biztonsági berendezések ma már valamennyi csillagos autó és sok konkurens gyártmány alapfelszereltségének részei.

A Mercedes-Benz A-osztály 1997-ből származó szendvicspadló-koncepciója is a stuttgarti mérnökök találékonyságának és szakértelmének ékes bizonyítéka. Ez a találmány tette lehetővé, hogy a márka kisautója is ugyanolyan biztonságos legyen, mint a nagyobb modellek. A 2004 őszén piacra kerülő új A-osztály a szendvicspadló-koncepció legújabb védelmi rendszerekkel kiegészített, továbbfejlesztett változatát hasznosítja.

2002 újabb mérföldkő volt a Mercedes-Benz járműbiztonsági fejlesztéseinek történetében: ekkor mutatkozott be a baleset várható következményeit előrelátó módon enyhítő PRE-SAFE rendszer, amely az S-osztályban alapfelszerelés, és a jövőben a márka valamennyi modelljéhez rendelhető lesz. A PRE-SAFE balesetveszélyt észlelve azonnal működésbe lép annak érdekében, hogy felkészítse az utasokat és az autót az ütközésre – például az övfeszítők működtetése révén.

 Mercedes-Benz biztonsági fejlesztései 65 év elteltével is egyértelműen jelzik, hogy a márka vezető szerepet játszik az autótechnika e fontos területén.