Fotó: Lővei Gergely

Nemrég fejeződött be a Seat első modelloffenzívája, amelynek keretén belül az új Leon vezényletével és a szabadidő-autók piacra dobásával sikerült feljebb mozdítani a márkát. A mérnökök most se pihennek, hiszen a WLTP-homologizáció ad nekik munkát bőven, igaz, a VW-konszernen belül még jól áll a szénája a spanyoloknak. Egy érdekes adat ehhez a témához: ahhoz, hogy a Seat összes modelljének megmérjék a fogyasztását, az autóknak mintegy 160 000 km-t kell megtenniük – maga a ciklus egyébként alig 12 km hosszúságú, ebből látszik, hogy nagyon sok mérésről van szó még egy olyan kis márkánál is, mint a Seat.

A legkeresettebb autóknak már van, vagy a jövő héten lesz WLTP-fogyasztása, és forgalmazhatják azokat – elérhetőek lesznek a konfigurátorban -, az esetleg felmerülő különleges igényeket pedig raktárkészletről tudják teljesíteni, amellyel kapcsolatban a 11 márkakereskedésben dolgozó értékesítők tudnak segíteni. Magyarországon idén eddig 50%-os növekedést ért el a márka, ez az év végére 30%-os plusszra mérséklődik majd a bővülés a szállítási nehézségek miatt.

Szeptember végén leplezik le a Tarraco nevű szabadidő-autót hivatalosan – nemhivatalosan már láthattuk –, ezt követően pedig minden fél évben mutatnak be egy új típust. 2019 végén érkezik a Leon következő generációja ötajtós és kombi karosszériával, újdonságként hálózatról tölthető hibrid hajtással is választható lesz a kompakt modell. A Seat első, akkumulátoros-elektromos autója 2020-ben érkezik 500 km-es szabványos hatótávolsággal, ezt követően pedig egy szabadidő-kupéval bővítik a választékot.

Még az idén megjelenik Magyarországon is a Cupra almárka, egy szalonon belül alakítják ki a nagy teljesítményű modellek „sarkát”, elsőként a 300 lóerős Ateca szabadidő-autót kezdik forgalmazni, amiből 10-20 darabos értékesítéssel számolnak. Jelenleg hasonló teljesítményű kompakt szabadidő-autó csak a prémiumgyártók kínálatában van, a spanyolok árban érezhetően ezek alatt akarnak maradni.

Aki egyébként a jelen Seatjaira kíváncsi, az a még novemberig futó Roadshow keretében próbálhatja ki a különleges autókat, amelyek összteljesítménye 1500 lóerő. Sportos FR-ek, kényelmes Xcellence modellek és a terepes körítésű Xperience kombi is megtalálható a sorban a nagy és öreg Alhambrával egyetemben. További információkat a www.seat.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.