Nem is olyan régen sokféle piros, kék, zöld és sárga árnyalat közül lehetett választani, de a metál színekkel együtt a szürke különböző változatai is egyre jobban elterjedtek, divatba jött a korábban jellemzően állami használatú autókon látható fekete, és újra felfedezték a régen ingyenes alapszínként kínált, gyakran gyöngyház hatással felturbózott fehéret. Ezzel együtt az utcakép is elszürkült, és a márkák kínálatában is egyre kevesebb színt lehetett találni. Az új trend azonban visszahozza a vidámságot az utcaképbe, egyre több gyártó katalógusában találunk élénk alapszíneket.

Alfa Romeo


Az olaszok a márka identitásához hűen alapáron fényezik Alfa pirosra a Giuliát, ezen kívül a 315 000 Ft-os Anodizzato és Montecarlo kéket, illetve a Visconti zöldet kínálják, de 790 000 Ft-os felárért is csak a QV csúcsmodell kérhető háromrétegű Competizione piros gyöngyház fényezéssel.

Citroën


A franciák fontosnak tartják, hogy a fiatalos típusaik jól mutassanak az utcán, így a C3-as, a C3 AirCross és a C4 Cactus esetében nem kell 130 000 Ft-ot fizetni azért, hogy az autóknak élénk színe legyen. A kisautó Mandulazöld, a crossover Spicy narancssárga, a kompakt Rali piros árnyalatban vihető haza, bár a Rubintvörös, a Breathing és az Emerald kék is megéri a plusz pénzt.

Dacia


A Renault-hoz tartozó Dacia olcsósága ellenére nem spórol a színes külsővel, igaz, egy nem kifejezetten élénk árnyalatban, Tengerészkékben viheti haza Dusterét, aki nem szeretne 135 000 Ft-ot fizetni az Izzó vörösért vagy a látványos Atacama narancssárgáért. A 15. évforduló alkalmából összeállított 15th Celebration modell esetében a Ferrit kék is elérhető.

Fiat


Egy apró városi autóhoz vidám szín jár, a Fiat csak a Sunny narancssárgáért nem kér pénzt a Panda esetében, de a Bartilini piros 65 000 Ft-ba kerül, a Mediterranean kékért pedig már 110 000 Ft-ot kell fizetni. A mutatós Cross sárga csak a Panda Cross esetén elérhető, felára 58 000 Ft.

Ford


A kompaktok között slágercikknek számító Focus a legtöbb Fordhoz hasonlóan a Blazer kék árnyalatban érhető el felár nélkül. A Race pirosért 55 000, a Blue Metallic és a Desert kékért 140 000, a Ruby pirosért 180 000 Ft-ot kell fizetni. Panther kékre csak az ST-Line kiviteleket fényezik szintén 180 000 Ft pluszért. Barátságos crossover létére a Pumához sem kevertek izgalmas színeket, itt a 285 000 Ft-os Lucid piros az egyedi árnyalat.

Honda


A kifutó Jazzt felár nélkül kétféle színben, Milano pirosban és Sunset narancssárgában lehet hazavinni, a Skyride és a Brilliant Sporty kék egyformán 120 000 Ft-ba kerül. Az ötajtós Civic esetében a két kékért 185 000 Ft-ot kérnek, de a harmadik színért, a Rallye pirosért nem kell fizetni. Alapáron a CR-V-re is ezt a színt fényezik, a Cosmic kék és a Premium Agate barna viszont 200 000 Ft-os extra.

Hyundai


A dél-koreaiak is szeretnék, ha újdonságaik jó színben tűnnének fel, ezért a Hyundai i10-est látványos árnyalatokban is kínálják. Felár nélkül Tomato pirosban lehet megkapni, a Dragon piros és az Aqua Turquoise kék felára 120 000 Ft, a kéttónusú fényezésért 255 000 Ft-ot kér az importőr. Az i30-nál az Engine piros jár alapáron, a Fiery piros, a Champion és Stellar kék a Demitasse barnával és az Intense Copper bronzzal együtt 145 000 Ft-ért kérhető. A Kona elektromos változatához kikevert, látványos Acid sárga is 150 000 Ft-ért kínált opció.

Kia


A testvérmárkánál is hasonlóan színes a választék, a Picanto alapáron Alice kék. A Celestial kék, a Shiny piros, a Pop narancssárga, a Lime Light zöld és a Honey Bee sárga ugyan 120 000 Ft-ba kerül, mégis dicséretet érdemel a Kia, hogy ilyen sok élénk árnyalatot kínál hozzá. A Ceed már nem ilyen játékos a feláras színek esetében, de a Race pirosért nem kell fizetni.

Lexus


Saját útját járja a Lexus, nem jellemző, hogy a fehéren vagy a feketén kívül másik árnyalatot is lehet alapáron választani. A japánok pirosban (és feketében) adják alapáron az IS-t, a 300 000 Ft-os metálszínek között Morello bordó és Mélykék szerepel. A Tűzpiros az UX-nél sem kerül plusz pénzbe, a már említett felárért cserében Égszínkék vagy Napvihar narancs közül választhat, aki egy elegáns crossovert sem csak a megszokott fényezésekkel tud elképzelni.

Mercedes-Benz


A színeket elnézve még mindig igen konzervatív a stuttgartiak kínálata, hiszen alapáron a legtöbb esetben csak a fekete és a fehér színt adják, kivételt jelentenek a Kecskeméten gyártott kompakt modellek, az A- és CLA-osztálynál is a fekete szín alternatívájaként a Napsárgát lehet választani felár nélkül. A kínálat másik végén a Mercedes-Maybach S-osztályt találjuk, ahol a normál és metál fényezések alapáron választhatóak, de designo-színekért már felárat kérnek, a kétszínű fényezés pedig 4 800 600 Ft-os tétel az extralistán.

Nissan


Feltűnőbb nem is lehetne az új Juke, nem is kérdés, hogy az alapszín piros, a 160 000 Ft-os metálfényezések között pedig Naplemente és Burgundi vöröset, Indigo és Élénkkéket, illetve Gesztenyebarnát is találunk, sőt, kéttónusú fényezés esetén akár piros is lehet a tető.

Opel


Újra kisautós arányokat kapott a Corsa, melynek legújabb generációja (F) a Peugeot 208-as műszaki alapjaira épül, és a közösködés ellenére igazi egyéniség, méghozzá színes, hiszen alapáron Power narancssárgára fényezik. A 120 000 Ft-os felárért elérhető árnyalatok között is van még élénk szín, a Navy és a Voltaic kék mellett Hot pirosat is lehet kérni. Szerencsére van másik alapáron színes Opel is az árlistában, az Astrát például Indigo kékre fényezik.

Peugeot


A Corsa testvérmodellje, a 208-as is színesen kelleti magát, a Faro sárga nem csak vidám árnyalat, hanem egyenesen telitalálat a legújabb kis Peugeot-hoz! Bár az alapmodellt nem lehet velük konfigurálni, a 200 000 Ft-os Elixir pirosban és Vertigo kékben is jól mutat. Ez a 2008-asra is igaz, csak éppen a crossover alapszíne a Fusion narancssárga.

Renault


A fiatalos Captur crossover alapszíne a Füstkék, ráadásul 1 Ft ráfizetéssel Alabástromfehér, Highland szürke vagy Gyémánt fekete tetővel is lehet rendelni! A Porcelánkékért 130 000, a Ferrit kékért, a Lángvörösért és az Atacama narancsért 150 000 Ft felárat kérnek, a tetőkkel itt is szabadon lehet kombinálni.

Seat


A latinos temperamentumát hangsúlyozó márkánál magától értetődő, hogy Emoción pirosra felár nélkül fényezik az Ibizát, az Aronát és a Leont. Aki a különleges, Desire pirosra vágyik, 250 190 Ft-ért megkaphatja, de az Eclipse narancssárgát és a Mystery kéket viszont “csak” 205 740 Ft felárért fényezik például az Ibizára. Az alapáron Energy kékben szállított Atecán a 196 850 Ft-os Láva kék is jól mutat, és a dísztárcsákon sem érdemes spórolni…

Skoda


A cseheknél minden modell egységesen Atlanti kékben érhető el felár nélkül. Az új Octaviát 189 230 Ft plusz pénzért Láva-, Titán-, és Versenykék vagy Juharbarna árnyalatban is lehet konfigurálni, de a Velvet vörös is ott van a választékban 316 230 Ft-ért. A Karoq esetében a már ismert színek között a ritkaságnak számító Emerald zöld is megtalálható.

Suzuki


Amikor elindult a Suzukik gyártása Esztergomban, a Swift első szállítmánya fehér vagy piros volt. Ezt a jó szokását máig megtartotta a japán márka, hiszen pirosban csaknem mindegyik Suzuki felár nélkül kapható. Az Élénkpiros Vitara helyett 140 000 Ft-ért akár Márványkéket, Atlantisz türkizkéket vagy Napszél sárgát is kérhetünk, sőt 200 000 Ft-ért ezeket fekete vagy fehér tetővel is kombinálhatjuk.

Volkswagen


Szintén a piros (és a fehér) az ingyenesen választható fényezés a Polo esetében, ahol még a 86 360 Ft-ért kínált Sziklakék és Energetic narancssárga közül választhat, aki élénk színű kisautóra vágyik. A vadonatúj Golf esetében csak plusz pénzért kapunk színeket, az Atlantic kék 204 470, a különleges Lime sárga 254 000 Ft-os extra a németeknél.