A világ legnagyobb abroncsgyártója, a két részből álló, kifejezetten bányászati munkagépek számára készített gumiabroncsával érdemelte ki a neves amerikai kitüntetést. A két részből álló gumiabroncs (amely a szakzsargonban a Two-Piece Assembly nevet kapta) forradalmi újításokat és előremutató technikai megoldásokat vonultat fel. Ez a speciális munkagép abroncs igazi áttörésnek számít a bányászati munkagépek, sziklákat, kőtörmeléket, kitermelt földet szállító dömperek abroncskínálatában.

A NorTech Innovációs Díj kapcsán Jean Kaszács, a Goodyear közép- és kelet-európai marketing igazgatója kijelentette: „A Goodyear elkötelezett híve a fejlesztésnek, s azt hiszem, a Two-Piece Assembly nagyon jó példája cégünk innovációs készségének”. Az abroncs azért egyedülálló, mert két részből áll: egy fémszálas alapgumiból, illetve egy ráilleszthető bordázatból. A Two-Piece Assembly abroncs két részét a bennük levő levegőnyomás tartja össze, s barázdáik segítségével „kapaszkodnak” egymásba. A két részből álló abroncs hallatlan előnye, hogy sokkal kevesebb ideig tart a cseréje, hisz csak a defektes külső – bordázott – részt kell eltávolítani, s helyére újat tenni. Az abroncs két részben, praktikusan, kevesebb helyet foglalva szállítható, tapadása jobb, úttartása vontatás közben is stabilabb, alkalmazása pedig összességében költséghatékonyabb.

Ez a vadonatúj, sokoldalú fejlesztés sok olyan kérdésre ad választ, amelyek a bányászat és a földmunkák során a munkagép-abroncsokkal kapcsolatban eddig felmerültek, mint például a kinézet, logisztika, teljesítmény. Ezeknél a felhasználásoknál minden olyan alkalom, amikor munka közben lép fel defekt, kemény megpróbáltatások elé állítja a gépek kezelőit. Süppedős talajon vagy szűk bányajáratokban elakadt megrakott járműveket nemcsak nehéz szerelni, de a többi munkagép haladását is akadályozzák.

A NorTech Innovációs Díj

A Northeast Ohio Technology Coalition, vagy röviden NorTech egy ohiói műszaki szakemberekből, vezető üzletemberekből álló testület, amelynek célja az ohiói térség fejlődésének elősegítése a tudomány, a technológia és az innováció segítségével. Ezen testület tagjai, együtt a helyi és szövetségi kormányzati szervekkel, iparági képviselőkkel olyan feladatokat és programokat határoznak meg, amelyek új üzleti lehetőségeket, minőségi munkahelyeket hoznak a térségben élők számára.