Magyar motorok az Opel Insigniába

A változatos motorpalettán szeptember óta immár az új Insigniába kerülő 1.6 és 1.8 literes (115, ill. 140 lóerős kivitel) benzines erőforrások is szerepelnek. Ezek a friss fejlesztésű motorok a technikai újításoknak köszönhetően már az EURO5 kibocsátási szabvány előírásainak is megfelelnek, hozzájárulva környezetünk megóvásához.
A General Motors európai autógyárait kizárólag a szentgotthárdi gyár látja el középkategóriás, benzinüzemű motorokkal. Az igények kielégítésére Vas megyei üzemben az idén közel 400.000 erőforrást készítenek. Ebből a szeptemberi sorozatgyártás elindítása óta 1.500 darab már az Opel legújabb modellje, az Insignia számára készült el, s még az idén további mintegy 5.500 darab készül majd. 

Ugyancsak a vasi városban készülnek azok az 1.6 literes turbo-motorok, melyek az Opel modellek sportos OPC változatait erősítik. A Meriva után a Corsa OPC motorválasztékát is bővítik ezek a turbó erőforrások, melyeknek 180 lóerős változata hamarosan az Insigniában is elérhetővé válik.

Mint Paizer Andor a vállalat vezérigazgatója fogalmaz: „Szentgotthárdon egy jól képzett, motivált csapat dolgozik azért, hogy az Opel legújabb termékei sikeresek legyenek a piacon. A kihívásokra rugalmasan és hatékonyan tudunk válaszolni, ezért méltán lehetünk büszkék arra, hogy az európai motorgyárak közül mi valósíthatunk meg olyan fontos projekteket, mint az új Insigniába kerülő motorok gyártása.”

Alkatrészgyártás exportra is

Csúcsra jár az alkatrészgyártás. A szentgotthárdi üzem az alkatrészgyártás területén megvalósított rugalmasságáért idén márciusban vehette át a General Motors gyártásért felelős vezetőségének elismerését. Nem véletlen, hiszen a saját motorokhoz szükséges alkatrészeken túlmenően további több százezer megmunkált hengerfej, blokk, főtengely és hajtórúd készül főként Koreai, valamint brazil, és mexikói megrendelésre. Ezeken a területeken a gyár az igények kielégítése céljából 3, illetve 4 műszakos munkarendben folyamatosan üzemelteti a sorokat.

Váltószerelés – világszínvonalon

Folyamatosan zajlik az Allison típusú közép- és nagy-teherbírású tehergépjármű váltók szerelése is, melyből az idén is 20.000 darabos mennyiség kerül exportra a világ minden kontinensére.

Kihasználva a munkaerő magas képzettségét és gyártási tapasztalatát, a gyár 2006 óta foglalkozik személygépjármű sebességváltók felújításával az Opel részére. Az idén ez a tevékenység is kiváló eredményeket tud felmutatni, hiszen több mint 5000 váltó kerülhet vissza felújítás után, gyári paraméterekkel kereskedelmi forgalomba. Ehhez a közelmúltban a szentgotthárdi cég vezetősége a 4. műszak elindításáról döntött.