Bemutatók, menetpróbák, tesztek
10 Frankfurti Top 20

Az idei frankfurti seregszemle főként a környezetvédelem jegyében zajlott, mi viszont szokásunkhoz híven ezúttal is a legnagyobb érdeklődésre számot tartó típusokat gyűjtöttük össze. Gondolták volna, hogy a német slágerlistán egy japán előadó kerül az első helyre? Zoom-zoomoljanak a listavezetőre!

16 Premier
Ha jól belegondolunk, e havi összeállításunkban nem is a mivel, hanem inkább a hogyan közlekedjünk kérdésre keressük a választ. Néhány autó mellett ugyanis főleg navigációs programokkal és készülékekkel gazdagodott a hazai piac.

20 Renault Laguna

24 Mini Clubman
Hatmillió forintot és motorváltozattól függően még egy kicsit – vagy sokat – vigyen magával, aki szeretné megvásárolni a Mini kombi változatát, a Clubmant. Hogy kedvet csináljunk, felidézzük kollégánk sommás észrevételét: a Clubman már nemcsak üde színfolt, hanem gyakorlatias dolgokra is megfelel.

28 Mercedes-Benz C 63 AMG
A stuttgarti márka és udvari tuningcége, az AMG elhatározta, hogy közös erővel megszerzik a vadított autók Bundesligájának bajnoki címét. Noha vetélytársaik sem nevezhetők esélytelenek, de a svábok erősítései is igen félelmetesek: 457 LE, 600 Nm.

32 Kémfotók
Míg a nagyközönség a frankfurti kiállítási területen álmélkodott, lesifotósaink lencsevégre kapták az új FordocsKát, a Honda hibrid buszlimuzinját, valamint a győri Audi-gyár leendő slágertermékét.

40 Kisautók összehasonlítása
A néhány éve még a megszűnés határán lavírozó Skoda mára oda jutott, hogy egyes országokban nagyobb a presztízse, mint az őt megmentő konszern egyéb márkáinak. Hogyan lehetséges ez? A válaszhoz adalékként szolgál tesztünk, melyben az új Fabia a Yaris, a Clio és az A-osztály ellen szállt ringbe.

Riportok, sorozatok, aktuális témák
6 A hónap képe

Habár még messze vagyunk a húsvéttól, először még túl kell majd élnünk a téli ünnepeket, de már most megmutatjuk, hogy modernizálják Németországban a tréfás magyar locsolóverseket: “Zúg a quattro, szánt az eke, garatom, meglocsolhatlak-e?”

34 EuroNCAP töréstesztek
Négy új modell, két francia, egy koreai és egy olasz vizsgázott a törésteszt-laboratóriumban. Meglepetésre az egyik “csak” négycsillagos eredményt produkált.

36 Hőszenzoros tesztbábu
Téved, aki azt gondolja, hogy minden dummy egyszer használatos, mint a japán kamikázék voltak. Ismerkedjenek meg Dr. Oszkárral, aki tesztbábu létére beutazza a világot, s a legkülönfélébb klímájú helyeken dolgozik. Szerencsénkre!

Tanácsadó, szolgáltatások, termékinfók
38 Korosodó autók műszaki felülvizsgálata

A leggondosabb autósnak is szembesülnie kell előbb-utóbb azzal a ténnyel, hogy a négykerekű kedvenc állapota bizony halad a korral: minél idősebb a jármű, annál inkább jelentkeznek a gondok. Mutatunk néhány praktikát, melyekkel késleltethetjük a bajt.

94 Termékek és szolgáltatások apróhirdetései

Auto Bild 4×4

48 Premier
A 4×4-es autók hívei jó néhány újdonsággal találkozhatnak mostanában a hazi szalonokban. Ezúttal a Citroen, a Nissan és a Skoda ajánlataival próbáljuk kielégíteni kíváncsiságukat, de figyelmükbe ajánlunk egy igazi terepjárós összejövetelt is.

50 Subaru Impreza
Ha készülne statisztika arról, hogy a férfiak hány százaléka választ magának bombanőt feleségül, s hányan tartják fontosabbnak a belbecset, valószínűleg meglepődnénk. Nos, a Subaru ezentúl “férjhez adná” az Imprezákat.

54 VW Tiguan
Kollégánk viccesen gyigrisként nevezi a VW legújabb modelljét, a Tiguant. A névadásban az Auto Bild olvasóinak is nagy szerepük volt. A menetpróba hazánkban, a Pilis útjain zajlott, s annyira meggyőző volt, hogy talán még a viccbeli nyuszika is elhinné, tényleg egy gyík és tigris közös gyermeke az autó.

58 Volvo XC90 D5 Individual
A GM autóinak házi tuningcége, az Irmscher, mely leányvállalatának műhelyeiben más márkák autóit is kezelésbe vesz. Az Individual GmbH – nevéből következően – individualizálja, egyénivé teszi a rábízott masinákat. Ezúttal egy Volvo XC90 átalakulását járjuk körül. A teljesség kedvéért kereszteljük is el a fehér óriást. A neve mi más lehetne: Moby Dick.

60 Porsche Cayenne S Transsyberia
Jelentkezzen, aki mondjuk úgy 10 évvel ezelőtt akár csak egy petákot is tett volna arra, hogy 2007-ben lesz majd egy raliverseny, amelyen 7100 kilométer megtétele után hét Porsche lesz az ulánbátori célban! A Cayenne S Transsyberia minden luxust nélkülöz, vegytiszta sportautó.

62 Terepjárók összehasonlítása
Keressük a falu, vagy inkább a város bikáját! Ezúttal az Audi Q7, a Mercedes-Benz ML és a Range Rover pályázik a kitüntető címre.

68 Hummer H3
Sokak szerint a Hummer esetében a forma nincs összhangban a tartalommal: egészen mást mutat, mint amit valójában tud. Szerintünk éppen ellenkezőleg: pont annyit láttat, amennyivel megtalálja a módját a népes amerikai vásárlóréteg elcsábításának. Más márkák is ezt az utat járják – Európában persze másként –, s vannak, akik csak szeretnék…

72 VW T5 Extreme Seikel
Peter Seikel és cége a VW típusainak terepmestere. Ezúttal egy T5 Transportert ruháztak fel olyan képességekkel, amelyek a legszigorúbb ítészekből is elismerést váltanak ki. Csak egy adat ízelítőül: a szabadmagasság 380 mm!

74 VII. Euro Jeep Camp
Ha valaki a jegesmedvékről szeretne megalapozott véleményt alkotni, az a minimum, hogy eltölt némi időt közöttük természetes előfordulási helyükön. Ugyanez igaz a terepjárósokra is: városban nem az igazi arcukat mutatják.
 
76 Jeep Wrangler Unlimited és Land Rover Defender
Az első négyajtós Wranglerrel magassági világrekordot ért el a Jeep. Tesztünkből az is kiderül, hogy nemcsak a hegycsúcsokkal, hanem ellenfeleivel is könnyedén elbánik az amerikai újdonság.

80 BMW autók és motorkerékpárok
A bajor cég azon kevesek közé tartozik, amelyek két- és négykerekű gépjárműveket is gyártanak. Az Auto Bild pedig egy még szűkebb társaság tagja: összehasonlítjuk a müncheniek autóit és motorkerékpárjait.  Hogy mi sül ki belőle, megtalálják a 80. oldalon.

86 Összkerekes hajtásrendszerek
Vannak csúcsok, melyekre csak egyetlen járható út vezet. Az összkerékhajtás csúcsa nem ilyen: bár az Audi és a BMW különböző módon közelít hozzá, mindkettő csupán egy karnyújtásnyira van a céltól, a tökéletestől. Vajon a quattro vagy az xDrive felirat lesz a kitűzött zázslón? Netán mindkettő?

90 ATV modellek
Természetesen nem az ismert kábeltévé műsorajánlóját közöljük, hanem bemutatjuk az All Terrain Vehicle járműkategória, más néven a kétszemélyes ganajtúrók képviselőit. Az Ausától a Yamaháig terjed a körkép.

96 Összkerékhajtású gépkocsik eladása
Évről évre emelkedik a Magyarországon üzembe helyezett négykerékhajtású gépkocsik száma. Az általános recesszió tükrében ez több dolgot is jelenthet: egyre többen ismerik fel a terepjárók előnyeit, nő a fizetőképes vevők száma, nem csökken viszont a kiskapuké.