Sebastien Ogier nagy előnnyel vezetett az utolsó szakasz, a Power Stage előtt, de alig négy kilométerrel a szakasz vége előtt hibázott egy balkezes kanyarban és szélesen kicsúszott az útról. Autójának kereke le is szakadt a karambolban. Így a győzelmet ezüsttálcán kapta meg Andreas Mikkelsen, Ogier márkatársa. Mikkelsen eközben sikeresen maga mögött tartotta finn csapattársát, akinek be kellett érnie a harmadik helyezéssel.

Nem is tudom mit mondjak. Nem így szerettem volna megnyerni az első ralimat. Ez hihetetlen! Küszködtünk murván (pénteken), de aszfalton őrült módjára nyomtuk a gázt. Mindent beleadtunk.” – nyilatkozta lelkesen a versenygyőztes pilóta. Mikkelsennek pedig nem indult túl jól a hétvégéje. Pénteken hatodik volt, szombat reggelre azonban a harmadik helyre küzdötte fel magát. Az utolsó nap során Mikkelsen és Latvala nagyszerű csatát vívott. A hatból megszerzett négy szakaszgyőzelem által eldőlt a harc Mikkelsen javára.

A Hyundai sokat várt a helyi közönsége előtt versenyző Dani Sordótól. Bár a spanyol pilóta nagyszerű versenyzéssel harmadik lett, a koreai konstruktőrnek még mindig nem sikerült visszaverekednie magát a gyártók között a második helyre. Lemaradása négy pont a Citroen mögött úgy, hogy még egy rali van hátra a versenyszezonból. A Citroen párosa, Mads Östberg és Kris Meeke gondoskodott arról, hogy a francia gyártó tartsa pozícióját a világbajnokságban. A negyedik és ötödik helyet szerezték meg.

A Hyundai harmadik pilótája, Hayden Paddon a hatodik helyre kormányozta célba autóját. Őt a privát Forddal rajtoló Martin Prokop követi a hetedik helyen. Tierry Neuville majd öt percet vesztett az utolsó előtti gyorsasági szakaszon, amikor autójának felfüggesztése fékezéskor eltört és leszakadt. A belgának így is sikerült a nyolcadik helyet elcsípnie. Pontus Tidemand szerezte meg a WRC2 kategóriagyőzelmet és a kilencedik helyet. Az első tizet Jan Kopecky zárja a Skodával. Nasser Al-Attiyah eredményes évet zár, amelybe beletartozik az is, hogy sikeresen megtartotta a WRC2 győzelmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az M-Sport két pilótája, Ott Tanak és Elfyn Evans hétvégéje messze nem volt gyümölcsöző. A páros mindkét tagja a Rally2 szabályozás alatt folytathatta a versenyzést, miután szombaton kiestek. Tanak a harmadik hely felé autózott, mikor a 11. szakaszon elvesztette egy kerekét. Evans közben a kilencedik helyről esett ki mikor letért az útról. Stephane Lefebvre sem járt jobban, ő is szombaton esett ki autójának fékrendszer-meghibásodása miatt. A fiatal francia is a Rally2 szabályozás értelmében folytatta és ért célba.

2015-ös Spanyol Rali eredménye

1. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 3:21:04,8 2. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 3:21:07,9 3. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:21:26,0 4. Mads Östberg (NOR) Citroën DS3 3:22:11,1 5. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:22:13,0 6. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:22:28,1 7. Martin Prokop (CZE) Ford Fiesta RS 3:25:19,0 8. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:29:06,7 9. Pontus Tidemand (SWE) Skoda Fabia R5 3:30:01,6 10. Jan Kopecky (CZE) Skoda Fabia R5 3:30:12,3

A mezőny tagjai ezután a szokásos hosszú, három hetes pihenőre vonulnak, amikor is a szezon utolsó raliján, a Wales Ralin (2015. november 12-15.) mérkőznek majd meg egymással. Mivel a világbajnoki címek sorsa eldőlt, ez már csak örömzenélés lesz a csapatok többsége számára.

A világbajnokság eredménye a Spanyol Rali után:

Egyéni 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 238 pont 2. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 180 pont 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport II 154 pont 4. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 110 pont 5. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 94 pont 6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 90 pont 7. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 81 pont 8. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport N 77 pont 9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 74 pont 10. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 63 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 387 pont 2. Citroën WRT 206 pont 3. Hyundai Motorsport 202 pont 4. M-Sport WRT 173 pont 5. Volkswagen Motorsport II 116 pont 6. Hyundai Motorsport N 67 pont 7. Jipocar Czech National Team 51 pont 8. FWRT SRL 9 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!