Az alábbi írás szerzője amerikai, színhelye Washington és eredetileg a Herald Tribune című amerikai napilapban jelent meg. Úgy hisszük, ezek után senki előtt sem kétséges, hogy olyan állapotokat és visszásságokat figuráz ki, melyek a mai hazai viszonyok mellett teljesen és tökéletesen elképzelhetetlenek. Ha erről valamelyik olvasónk mégse lenne tökéletesen meggyőződve, arról nem mi tehetünk…

Professzor: Néhány rövid kérdés és felelet formájában átismételjük a múlt heti tananyagot. Első kérdés: mi a teendő, ha valaki behozza a kocsiját a műhelybe, és azt mondja, hogy a motorház felől csúf zörejeket hall? Nos, Duda?
Duda: Megkérdezem, mikor volt utoljára szervizen.
Prof: Szamárság, Duda. Ezért egyest kapsz. Mi a helyes felelet, Kerék?
Kerék: Megkérdem, hogy mikorra akarja visszakapni a kocsit.
Prof: Nagyon helyes. És mi van akkor, ha mondjuk délután ötkor akarja átvenni?
Kerék: Közlöm, hogy másnap reggelig rá sem tudunk nézni a járgányára.
Prof: És ha azt mondja a tag, hogy már délután 2-kor kell neki a kocsija?
Kerék: Azt válaszolom, hogy legkorábban 4-re lehet kész.
Prof: Jól van, Kerék. Na nézzük Kormányost. Mondja, mit csinál, ha 4-kor bejön a tulaj, és kéri a kocsit?
Kormányos: Átnyújtom neki a számlát, amely 113,67 dollárról szól. Minthogy két adminisztrátor-kislány tételesen részletezte a számlát, a tag el sem tudja olvasni.
Prof: Ez még korai lenne, Kormányos. A 113,67 dolláros számlát nem adjuk oda a megrendelőnek mindjárt, amikor belép. Mit kell először tennünk? Legelőször? Gondolkozzék egy kicsit!
Kormányos: Eszembe jutott, professzor úr. Azt mondom az ürgének, hogy néhány percen belül kész a leprája.
Prof: Pontosan. És ezután mit csinál?
Kormányos: Megmosakszom és hazamegyek.
Prof: Nem jó a felelet. Gondolkozzék egy kicsit!
Kormányos: Hát…4-re mondtam, hogy meglesz a kocsi. Meg is jön a tulaj, és megmondom neki, hogy pár perc múlva kész a taliga. Aztán…aztán… Megvan! Aztán megnézem, hogy mi baja van a kocsinak!
Prof: Na látja, ez az. Ne felejtsük el: ha azt mondjuk a tulajnak, hogy pár perc múlva kész a munka, utána mindig, rögtön el kell kezdeni dolgozni a kocsin. Miért nem kezdünk bele a javításba sohase azelőtt az időpont előtt, amire készre ígértük a járművet, Duda?
Duda: Azért, Professzor úr, hogy a tagnak két órát kelljen a műhelyben ácsorognia és jól felhergelődjön, mert már régen mennie kellett volna valahova. Így, mire megkapja a számlát 113,67 dollárról, már olyan pipás, hogy eszébe sem jut még tovább üldögélni és megpróbálni kiokoskodni a számlából, hogy miért is fizet 113,67 dollárt.
Prof: Okos felelet. Na, Kerék. Megnéztem a múltheti műhelymunkáját, és látom, hogy a vevő kérésére az egyik kocsiban kicserélte a gyertyákat, majd átadta készre a kocsit. Tudja, hogy miért kapott egyest erre a feladatra?
Kerék: Most már tudom, Professzor úr. Azt kellett volna tennem, hogy amikor elment a műhelyből, utánatelefonálok és megmondom, hogy a csapszegeket is ki kell cserélni, ha nem akar fejreállni az első kanyarban.
Prof: Na látja, Kerék. Ezzel elkerülhette volna azt a rumlit, amit az ürge az irodán csapott, amikor megkapta a számlát 113,67 dollárról. De elkövetett maga még egy súlyos gikszert is. Ez már kérdésessé teszi, hogy lesz-e valaha is magából valaki a mi szakmánkban. Ha, tudja legalább, hogy mit követett el?
Kerék: Az volt a baj, hogy tényleg kicseréltem a gyertyákat, ahelyett, hogy a régieket egyszerűen megpucoltam volna?
Prof: Nem! Még ennél is súlyosabb dologról van szó! Alapvető mulasztásról! No, mi volt az, fiúk?
Kormányos: Én tudom. Felelhetek?
Prof: Na, nézzük. Szóval milyen mulasztást követett el Kerék?
Kormányos: Amikor Kerék kicserélte a gyertyákat, elfelejtette kinyiffantani az AC-pumpát!
Prof: Na, végre! Pontosan erről van szó. Hát nem érti, Kerék, hogy az egész szakmát lejáratja, ha megbütyköli a kocsi egyik részét anélkül, hogy közben ki ne csinálna egy olyat, ami tökéletesen működött, mielőtt behozták a kocsit javításra? Még egy olyanféle műhelymunka, mint ez a gyertyacsere és búcsút mondhat a Főiskolának. No, ennyi elég is mára. Hívják a kislányokat az irodáról, és kezdjenek hozzá a számlázásnak. Mire 4-kor bejönnek a palik a kocsikért, el kell kezdenünk dolgozni.

Russel Baker