Már most látható, hogy az adatgyűjtés csak megerősíti azt a vélekedést, hogy a rendőrjárőrök fiatal koruknál fogva gyakorlatlanok az autóvezetésben is. Nemhogy az üldözésben. Az utóbbit nem oktatják nekik. Igaz, a kiképzés során szituációs tanpályán végighajtanak, de ez kevés a boldoguláshoz valódi helyzetben.

A probléma összetett. Egy rendőri vezető szerint „Trabanttal nem lehet Ferrarit üldözni”. Azaz a rendőrség gépkocsiparkja teljesítményben jóval alulmúlja az állampolgárokét. A luxusautókon menekülő bűnözőket csak szervezetten van remény üldözni és elfogni. Ám ezt is tanulniuk és gyakorolniuk kellene. Az ORFK vezetése az adatgyűjtés tükrében módszertani útmutatót dolgoztat majd ki. Ez alapján indulhat meg az üldözésre való kiképzés a rendőrség központi kiképző bázisán. Amire ma rendkívül kicsi az esély.

Mindössze pénz kérdése

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint a kiképzőközpontban a tanpálya és a gyakorlásra kiváló szimulátor adott. Mint ahogy az is, hogy az állomány fiatal, autóvezetést tekintve rutintalan. A legtöbb járőrnek még saját autója sincs, csak annyit vezet, amennyit a szolgálat megkövetel. A gyakorláshoz pedig sok pénzre van szükség.

Jelenleg legalább tízezer rendőrt kellene megtanítani üldözni, majd a tudásukat folyamatosan szinten tartani. Az ORFK költségvetésében azonban nincs benne az ehhez szükséges pénz.