Hirdetés – Köztudott, hogy vezetés közben tilos a kézben tartott mobilt használni, a készülék funkcióit azonban igénybe vehetjük, ha például egy kihangosítón keresztül vagy egy okoskormánnyal működtetjük azt. Ilyenkor lényeges, hogy rálássunk a kijelzőre, ahogyan az is, hogy eközben ne legyünk akadályoztatva a vezetésben. Megnéztük, milyen megoldások léteznek az autós telefontartó használatára.

Ragad, mint a bélyeg

Jelenleg talán a mágneses megoldás a legtrendibb: egy tapadókoronggal mágnest erősítünk a mobil hátuljára, a másik felét pedig a műszerfalhoz rögzítjük. Bár a legtöbb autós telefontartó a készülék méretétől függetlenül használható, a mágnesesre hatványozottan igaz ez: nem kell sem csíptetni, sem hozzáilleszteni a tartókarokat. Az egyedüli problémát a telefon tömege okozhatja, ezt vásárlás előtt érdemes letesztelni. Az előnyei? Egyetlen mozdulat kell csak a mobil rögzítéséhez, elvételéhez, ráadásul ehhez elegendő az egyik kezünk használata, ez sok más típusnál nincs így. Méretét tekintve kifejezetten kicsi, így nem rondítja el a műszerfalat, amelyhez ragasztós megoldással, valamint a szellőzőbe szorítva rögzíthető a tartórész. A mágnestől nem kell félni, a legnagyobb fékezések és kanyarok esetén is stabilan tartja a mobilt, és mivel extrán lapos, a telefonra ragasztott korong sem lesz zavaró, amikor az a nadrágzsebben pihen.

Bízzuk a gravitációra

Az autós telefontartók világában újdonság a gravity technológia, amellyel a szélvédőn és a műszerfalon is elhelyezhető egy okostelefon. Ennek lényege, hogy a készülék saját tömege által rögzül a tartóba, éppen ezért a mágneshez hasonlóan elegendő egyetlen mozdulat az elvételéhez és a felhelyezéséhez. A formákat és színeket tekintve itt is hatalmas a választék, ezért könnyedén lehet az autó belső dizájnjához igazodni a telefontartó választásakor. Jellemző ez a régebbi, a már említett csíptetős, valamint rászorítós technológiákra is, és bár találni modernebb megoldásokat, funkciójukat tekintve ezek 2020-ban is éppen olyan jók, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt voltak. Arra azért ügyelni kell, hogy a rögzítéshez használt csipesz vagy kar ne nyomja meg egyik gombot sem feleslegesen.

Hová helyezzelek?

A „Minek nevezzelek?” költői kérdés az autós telefontartók esetében inkább a „Hová helyezzelek?” változatban releváns. A tartót ugyanis rögzíthetjük a műszerfalra, ráerősíthetjük a szélvédőre, de bepattinthatjuk a szellőzőbe is. Ezt még a vásárlás előtt kell jól átgondolni, valamint eldönteni. Utóbbinak az az előnye, hogy ilyenkor vesz el a lehető legkisebb helyet a tartó a műszerfal összképéből. Egy a dizájnhoz illő színű telefontartó a szellőzőbe erősítve alig tűnik fel a szemnek, miközben értékes funkcióval egészíti ki az autót. Ez a megoldás általában nincs kitéve a tűző nap fényének, így nem hevíti fel a telefont. Ha mégis rátűzne a nap, akkor extra hűtést alkalmazhat az ember, mivel a szellőzőből kitörő hideg levegő az utastér mellett a készüléket is szabályozza. Ha azonban nem hűtünk, hanem fűtünk, a telefontartó szellőzőjét kapcsoljuk le, mert a meleg árthat a mobilnak. A szellőzőrostélyba erősített tartó kifejezetten rugalmas, azaz bizonyos mértékig több irányba is forgatható, a mágneses megoldással pedig függőleges és vízszintes irányban egyaránt képes a készülék rögzítésére.

Egy plusz elem a műszerfalon

Népszerű megoldás az is, ha a műszerfalhoz erősítjük az autós telefontartót. Ilyenkor bele kell számolni a tervekbe, hogy biztosan kitüremkedik majd az eszköz az összképből, ám éppen ezért választanak sokan rikító színű terméket: ha már úgyis látja mindenki, legyen is mit nézni rajta. Talán így kicsivel nagyobbat kell nyújtózkodni a készülékért vezetés közben, mint a szellőzőn rögzített mobil esetében, de ha valakinek hosszabb a karja, annak ez sem jelent majd gombot. Feleslegesen pedig úgysem kell fogdosni a telefont: ahogy a KRESZ mondja, a kezek helye a kormányon vagy a sebességváltón van. A műszerfalas rögzítés esetén egyébként különleges megoldásnak számít a pókszerű tartó, amelynek „lábait” kedve szerint hajtogathatja az ember, hogy elnyerje a neki tetsző formát. A biztonságot tekintve ez is megnyugtató verzió, csak éppen sokkal mobilabb, mint a társai. Szintén népszerű a műszerfalra helyezhető és stabil tapadást biztosító szilikonpad, ezt azonban mindenképp javasoljuk letesztelni felhelyezés előtt, nem mindegy ugyanis, milyen dőlésszögű felületen kell ellátnia a feladatát. A kormányra erősítést csak elővigyázatosság mellett ajánljuk, sokan ugyanis nem számolják bele a használatba a légzsák esetleges működését. Ráadásul ennél a megoldásnál a telefon töltése kivitelezhetetlen.

Középpontban a kilátás

A szélvédőre rögzített autós telefontartó egy ideig kiváló terméknek számított, ám aztán az emberek elkezdtek rájönni, hogy takarja a kilátást. Az új modellek már ehhez igazodó, szép, karcsú kivitelezésűek, hogy senki számára ne rontsák az összképet. Hatalmas előnye, hogy alig kell levenni a szemet az útról ahhoz, hogy rápillantson az ember, ez a biztonság szempontjából fontos. Problémás viszont a telefon tölthetősége, mivel a kábel szabadon lengedez majd a tartó és a szivargyújtó vagy powerbank között. Amennyiben hosszabb utakra tervez a telefon tulajdonosa, mindenképpen olyan modellt érdemes választania, amely támogatja a töltési lehetőséget, bele van tervezve ez a funkció. Kisebb autózásoknál, mondjuk a városi használatnál ez nem égető probléma, kisebb távokon töltés nélkül is könnyedén el lehet jutni A-ból B pontba.

Több jó választás létezik

Az autós telefontartó kiválasztásánál érdemes észben tartani, hogy több jó megoldás is létezik. Igyekezni kell megtalálni a legjobbat, de akkor sincs tragédia, ha utólag kiderül, máshogy is dönthettünk volna. Egyrészt azért, mert ettől még a választott modellben valószínűleg tökéletesen elhelyezhető a készülék, másrészt pedig azért, mert az telefontartó vásárlása nem kockázati befektetés. Mivel az autó értékéhez, de még egy átlagos havi fizetéshez képest is csekély összegről beszélünk, könnyedén vásárolható belőle többféle is, ha az utazások típusához szeretnénk alakítani a telefon rögzítésének módját.