Milan Nedeljković, a BMW termelésért felelős igazgatósági tagja árult el nléhány előzetes információt a magyarországi beruházásról

A BMW már évek óta fejleszti az iFactory nevű gyártástechnológiát, amely minden eddiginél rugalmasabb, digitálisabb és környezetbarátabb működést ígér. A német gyártó a meglévő üzemeit is fokozatosan ennek megfelelően építi át, de ez esetenként évtizedes folyamat is lehet. A Debrecen mellett épülő új gyárat már eleve ennek megfelelően realizálják, így a 2025-ben termelni kezdő üzem lesz a világ első olyan autógyára, amely teljes egészében fosszilis energiahordozóktól mentesen üzemel.

A gyártásvezérlő szoba a mexikói San Louis Potosí-ban lévő gyárban – ezt az üzemet 3 évvel ezelőtt adták át

Helyben termelik majd az üzem működéséhez szükséges elektromos energia túlnyomó részét, a fennmaradót a régióból származó megújuló energiával fedezik. Lipcsében például hidrogént használnak energiatermelésre, a rendszerbe épített tárolóval könnyen tudják követni az üzem folyamatosan változó áramigényét. A fenntarthatóság érdekében körfolyamatokat hoznak létre, ahol csak lehetséges, a prés- és karosszériaüzemben keletkező fémforgácsokat összegyűjtik és nyersanyagként hasznosítják újra, a légkondicionáló hulladékhőjével készítik például a meleg vizet.

A digitalizáció jegyében minden BMW autógyárnak elkészítik a digitális mását, amely pontosan követi a valós történéseket, ez megkönnyíti az esetleges üzemzavarok elhárítását (megelőző karbantartással), felgyorsítja az előzetes tervezést igénylő munkák elvégzését. Magyarországon lesz az első olyan autógyár, ahol az iFactory gyártástechnológiát teljes körűen alkalmazzák, 2025-ben kezdi meg a Neue Klasse alapra felépített villanyautók termelését a teljes egészében klímasemlegesen működő üzem.