A pénzügyi vállalkozási szektor növekedési üteme csökken, a tavalyi év adózott eredményösszege pedig nominálisan is alacsonyabb a tavalyelőttinél – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tett közzé internetes honlapján.

Ráadásul romlik az ügyfelekkel szembeni követelések döntő hányadát lefedő pénzkölcsön és lízingportfólió minősége is. A tanulmány szerint a nem banki tulajdoni hátterű cégek a szektorátlagot jóval meghaladva, mintegy 41 százalékkal bővültek, miközben a banki tulajdonosi hátterű cégek mérlegfőöszszege attól elmaradva, 26,1 százalékkal nőtt. Tavaly a szektor egészénél nagyobb mértékben rontottak korábbi teljesítményükön a banki hátterű pénzügyi vállalkozások, olyannyira, hogy amíg a hitelintézetek tulajdonában lévő cégek adózott eredménye 2004-ben 3,8 milliárd forinttal, 17,6 százalékkal alacsonyabb volt a megelőző évinél, addig a nem banki tulajdoni hátterűeké együttesen 0,7 milliárd forinttal nőtt.

A dokumentum szerint a tíz kiemelt pénzügyi vállalkozás csoportjában mind a lízing-, mind a pénzkölcsönügyletek tekintetében lényeges – illetve a szektorátlagnál is nagyobb – mértékben nőttek az értékvesztési arányok, tehát romlott az ügyfélportfólió minősége. A nettó értékvesztés abszolút nagysága és növekedési üteme is lényeges szerepet játszott az eredmény tavalyi csökkenésében, a tíz kiemelt cégnél 3,4 milliárd forinttal rontotta nagyobb mértékben az eredményt, mint a megelőző évben. Ráadásul amíg 2003 végén a kiemelt cégek összes lízing- és pénzkölcsön-követelésén belül kevesebb mint minden hetedik volt lejárt követelés, addig tavaly decemberben minden negyedik követelés után késedelemben voltak a fizetéssel az ügyfelek.

Darabszám szerint ez azt jelenti, hogy a kiemelt cégeknél egy év alatt 50 ezerről 163 ezerre nőtt a késedelmes fizetésben levő, pénzkölcsönt felvett ügyfelek száma, a késedelemben levő lízingügyfeleké pedig 19 ezerről 28 ezerre emelkedett. Annak ellenére, hogy tavaly az újonnan forgalomba hozott gépjárművek száma már 3,3 százalékkal csökkent, a pénzügyi vállalkozások és ezen belül a gépjármű-finanszírozók még mindig dinamikusan növelték ügyfelekkel szembeni követelésállományukat.

A felügyelet szerint a további gyors növekedés komoly korlátokba ütközik, amelyekre viszont az érintettek az eddigi jelek szerint előremeneküléssel reagálnak, tehát újabb kockázatokat vállalnak az ügyfél-kihelyezési ütem mind magasabban tartása érdekében.