Száguld a hibrid, azaz a benzin-elektromos meghajtású autók értékesítése az Egyesült Államokban – írja a Financial Times (FT). Az üzleti lap által közölt statisztikák szerint az idén augusztusban a tavalyi duplája, közel tízezer Toyota Prius kelt el. Ezzel a szegmenst toronymagasan uraló modellből az év első nyolc hónapjában 72 849 járművet adtak el az amerikai piacon, ez 130 százalékos növekedést jelent 2004 hasonló időszakához képest.

Hasonló dinamikát ért el a többi gyártó is: a Honda Civic hibrid változatából például háromszor annyit adtak el az idén augusztusban, mint tavaly, és többszörösére, 1400-ra ugrott a Ford Escape vegyes meghajtású modelljének értékesítése is. A kereslet hatalmas, járműveink alighogy legurulnak a szerelőszalagokról, máris elkapkodják őket – nyilatkozta a General Motors illetékese az FT-nek. A hibrid járművek aránya az összértékesítésen belül 1,6 százalékra nőtt augusztusban.

A folyamat hajtóereje a rekordmagas benzinár. A szakértők számításai szerint egy alsó középkategóriás személygépkocsin átlagos menetteljesítmény mellett jelenleg 530 dollárnyi üzemanyagköltséget lehet évente megtakarítani. Ez a mostani ötezer dollár körüli árprémium mellett tízéves megtérülési időt jelent. A tendencia mostanra beérte a hibridtechnológiától sokáig idegenkedő Európát is. Toyota Priusból a JATO gépjárműpiaci elemző adatai szerint júliusban duplaannyit értékesítettek a nyugat-európai piacon, mint tavaly, az első hét hónapban pedig 161 százalékkal szárnyalták túl az eladások a múlt évit. Mindeközben a piac egésze júliusban 1,16, az első hét hónapot tekintve pedig 0,42 százalékkal esett vissza.

Magyarországon egyelőre csekély még az érdeklődés a hibrid gépkocsik iránt. Tény ugyanakkor, hogy a hétmillió forintba kerülő Toyota Prius értékesítése nálunk is nőtt: Holland Éva, a Toyota Motor Hungary Kft. PR-munkatársának tájékoztatása szerint az idén augusztusban tíz ilyen járművet adtak el az országban, míg tavaly csupán hármat. Az év első nyolc hónapjában ezzel 45 Toyota Prius kelt el, míg 2004 hasonló időszakában 33. A Priusok mellett öt Lexus RX 400 hibridet is eladtak: a luxus városi terepjáró (SUV) vegyes meghajtású modelljét az idén kezdte importálni a Toyota Motor Hungary.