Európa-szerte egyre több városban vezetnek be károsanyag-kibocsátás alapú behajtási díjakat, vagy az autókat korlátozó, kitiltó rendelkezéseket. Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módja, hogy elkerüljék sok, szmogban fuldokló kínai város sorsát. A szankciókkal párhuzamosan persze ügyelnek a környezettudatos beruházások támogatására is, hogy a hibrid vagy épp villanyautó elérhetővé váljon az „átlagos vásárlónak” is. Sőt, kedvezmény vagy mentesség jár a behajtási díjra is: London belvárosában például, az elektromos Daily évi egymillió forintnál* is többet takarít meg belső égésű motorral hajtott társaihoz képest, ha minden munkanapon behajt! Mindezek, illetve egy ügyesen ráépített reklámkampány hozadéka – amely sok cégnek önmagában megéri a beruházást – együttesen könnyedén megfelezhetik, negyedére csökkenthetik a nagyjából négyszeres vételár-különbözetet… Nyugat-Európában.

Minden egyértelmű: töltöttség, hőmérsékletek, hatótáv, üzemmód Minden egyértelmű: töltöttség, hőmérsékletek, hatótáv, üzemmód

Alma és körte, avagy kár összevetni

Mindezek ellenére az igazi kérdés persze az, mennyire használható a villany-Daily, és milyen a dízelekhez képest. Egyrészt az összesen 278 volt feszültségű, 152 amperóra teljesítményű NaNiCl2 (nátriumnikkel-klorid), avagy „oldottsós-akkumulátorok” a padló alatt kaptak helyet, így a raktér térfogata nem változott. Feltöltésük 380V/32A-es csatlakozóról 8 órát vesz igénybe, gondozásmentesek, újrahasznosíthatók, és mivel 300°C az üzemi hőmérsékletük, az évszakok sem befolyásolják teljesítményüket. Másrészt viszont súlyuk miatt a hasznos terhelhetőség 670 kilogrammra csökken.

Hoppá, ez így nem fog menni! A töltés persze pofonegyszerű, viszont megfelelő teljesítményű csatlakozót kell kiépíteni hozzá Hoppá, ez így nem fog menni! A töltés persze pofonegyszerű, viszont megfelelő teljesítményű csatlakozót kell kiépíteni hozzá

Ráadásul a 60 kilowatt teljesítményű, vízhűtéses, váltóáramú, aszinkron villanymotor ugyan „alapjárattól” leadja 230 newtonméternyi forgatónyomatékát, de ECO módban még így is türelem kell a gyorsításokhoz. Összességében ugyanakkor kicsit olyan ez, mint almát hasonlítani körtéhez, a még erősen fejlődőben lévő technika ugyanis más felhasználási célokra készült „rétegmodell”, ha úgy tetszik.

Feszültségek helyett: a motorteret a töltésért felelős inverterek uralják, a villanymotor a padló alatt középtájt helyezkedik el Feszültségek helyett: a motorteret a töltésért felelős inverterek uralják, a villanymotor a padló alatt középtájt helyezkedik el

Aki az említett pénzügyi és üzleti előnyöket ki tudja aknázni, nagyon is jó autót kaphat a borsos vételárért, amelyet egyébként kifejezetten nagy élmény vezetni. Az utastér ugyanis páratlanul csendes, és mivel kapcsolások nélkül, egyenletesen húz, kényelmes utazni benne. Vezetése pedig gyakorlatilag semmiben nem tér el a hagyományos autókétól.

Áramigazgatás: tempója okán városi környezetben boldogulhat az elektromos Iveco Daily Áramigazgatás: tempója okán városi környezetben boldogulhat az elektromos Iveco Daily

*A 2014-es év 253 munkanapján, a kedvezményes £10,50-es behajtási díjjal számolva összesen £2656,5 díjat kell fizetni, ami a cikk írásakor 1 030 000 forintot ér.

Iveco Daily Electric 35C
Motor: vízhűtéses, váltóáramú, aszinkron villanymotor
Max. teljesítmény: 60 kW (81,6 LE)
Nyomaték: 230 Nm

Akkumulátor: NaNiCl2 278 V/152 Ah
Hossz./Szél./Mag.: 5997/1800/2640 mm
Raktér mérete: 3540/1800mm/12 m3
Tömeg/teherbírás: 2830/670 kg
Hatótáv: 120 km (teljes terheléssel)
Csúcssebesség: 70 km/h

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!