A koronavírus kirobbanásával, majd az egyre szigorúbb korlátozásokkal nehéz helyzetbe kerültek azok az emberek, akiknek a meglévő szociális háló nem tudta megfelelően biztosítani az otthonmaradás feltételeit. A fogyatékkal élők – mozgáskorlátozottak, siketek, vakok, autisták, értelmi fogyatékosok – számára mindennapos feladattá vált, hogy a bevásárlásaikat, esetlegesen a gyógyszereik beszerzését úgy tudják megszervezni, hogy közben az egészségüket ne tegyék ki feleslegesen a koronavírus fertőzés kockázatának. A megoldás rövid időn belül megszületett: ez az Esélyautó.


A fogyatékkal élők mobilitásának biztosítására kínált megoldást az Esélyautó a koronavírust megelőző időszakban, mely a hirtelen jött szükségletre reagálva április 15-én egy új program élére állt. A cél egyértelmű volt: élelmiszerrel, gyógyszerrel és egyéb, mindennapok során szükséges drogériai termékekkel ellátni a fogyatékkal élőket.
A kezdeményezéshez rövid időn belül csatlakozott az EMMI és az öt legnagyobb fogyatékkal élőket tömörítő érdekvédelmi szervezet: Mozgáskorlátozottak, Siketek és Nagyothallók, Vakok és Gyengénlátók, Autisták, Értelmi Fogyatékossággal Élők szövetségei. Ők egyrészről az Esélyautóra jogosultak adatbázisát biztosítják, másrészt az Esélyautót vezetők is az adatbázisból kerülnek ki, így a 3 Peugeot autót vezető megváltozott munkaképességű ember számára is munkahelyet, megélhetést teremt a program.
A digitális infrastruktúrát az Esélyautó meglévő rendszerei biztosítják: applikáció, aktív honlap, Facebook oldal, melyekkel kivitelezhetővé válik a 24 órás rendelkezésre állás. A másik oldalról a karitatív szervezetek és helyi szinten az önkormányzatok felügyelik a szükséges csomagok célba juttatását, melybe önkéntesek is bekapcsolódtak, így egy olyan magas szintű összefogás jöhetett létre, mely országos lefedettséggel jelent megoldást a fogyatékkal élők ezen problémáira. Nem volt meglepő ezután, hogy olyan cégek is a kezdeményezés mellé álltak, akiknek kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, értékteremtés. Ezek közé tartozik többek között a Wolt (házhoz szállító cég) is, aki pénzügyi támogatással és sofőrökkel segítette meg ezt a nagyszerű akciót. A Peugeot magyarországi importőre 3 személyautót bocsátott díjmentesen rendelkezésre, hogy a szállítmányok célba juttatása a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben megtörténhessen. A program a jelenlegi vállalás szerint június végéig tart, melyre a felsorolt érdekvédelmi szervezeteken keresztül folyamatosan tudnak jelentkezni mindazok, akik igényt tartanak az Esélyautó támogatására.