Tizenötezer forintos helyszíni bírságról szóló csekket adtak át a siófoki fiatalembernek, azzal az indoklással: nem az útviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelően vezetett.
„Sok más autós társammal együtt az időjárási viszonyok miatt kárt másoknak nem okozva árokba kerültünk – írja a facebook-on a siófoki autós. – Én a rendőrségtől segítségnyújtás, segítséghívás, vagy bárminemű jó szándék nélkül ezt a csekket kaptam. Két falu között szinte járhatatlan úton, tomboló hóviharban felborulva, átfázva fontosabb volt büntetni, mint segíteni. Köszönöm!”

Mogyorósi László az egyik siófoki élelmiszer-kereskedelmi cég autóját vezette. Internetes bejegyzését húsz óra alatt közel tizenkétezren osztották meg, így jutott el esetének híre az Országos Rendőr-főkapitányságra is. „Több mint 200 kilométert mentünk aznap abban az ítéletidőben, óvodákat, iskolákat, közkonyhákat boltokat láttunk el élelmiszerrel” – így a sofőr, aki azt is írja: inkább ledolgozza, vagy leüli a bírságot, de be nem fizeti.

Csakhogy az első látásra botrányosnak tűnő eset kissé más megvilágításba kerül, ha elolvassuk a rendőrség reagálását. „A valóság a következő: a járművezető március 14-én 11 óra 17 perckor Ságvár külterületén csúszott árokba – így a rendőrség közleménye. – A vezető a baleset helyszínén elismerte felelősségét, azt, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette gépjárművét. A rendőrség – különös tekintettel a gépjárművezető közúti közlekedési „előéletére” – 15.000 forint helyszíni bírsággal sújtotta. A baleset helyszínén március 14-én 11 óra 17 perckor nem volt rendkívüli időjárási helyzet. A rendőrség álláspontja szerint a kiszabott helyszíni bírság az elkövetett cselekménnyel arányos, méltányosság gyakorlására nem volt lehetőség. A gépjárművezető a közösségi portálokat egyfajta – eléggé el nem ítélhető – hangulatkeltésre használja, a közösségi portál látogatóit félrevezeti. A bejegyzéseikben nem, vagy szándékosan félrevezető módon jelöli meg a baleset időpontját és az időjárási körülményeket”.

Az interneten ugyanakkor a szembejövő autós által mobiltelefonnal készített videó is megtekinthető az élelmiszerszállító furgon árokba borulásáról. Ezen annyi bizonyosan látszik: csütörtökön délelőtt is már komoly hófúvás nehezítette a közlekedést Ságvár és Ádánd között (az utat egy teljes napon át járhatatlannak minősítették a hivatalos szervek csütörtök és péntek délután között), a látótávolság már ekkor sem igen volt több néhány méternél.

A nol.hu információja szerint az országos rendőr-főkapitány elrendelte a helyzet normalizálódását követően „a március 14-15-i rendkívüli helyzetben végrehajtott rendőri intézkedések áttekintését”.
Lapunk úgy értesült: kifogások érték a segítségnyújtás gyorsaságát és színvonalát a 65-ös út ismerten legkritikusabb szakaszán, a Ságvár és Som közötti emelkedőn csütörtök (14-e) és péntek (15-e) délutánja között.

Csaknem huszonnégy órán át vesztegeltek ott a kamionok, járhatatlanná téve az útszakaszt, miközben az illetékeseknek fogalmuk sem volt róla, hol vannak a közelben olyan cégek, vállalkozások, melyek a törvény értelmében, tekintettel a katasztrófa-helyzetre, mozgósíthatók lehettek volna erőgépeikkel. E közben a nol.hu-nak szombaton a belügyminiszter azzal indokolta, hogy nem adtak ki általános riasztást az országos rádiókon és televíziókon keresztül, noha erre a médiatörvény lehetőséget ad: a rendkívüli helyzet nem érintette az egész országot. Emlékeztetőül: a meteorológia nyolc megyére adott ki piros riasztást.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!