Az előző két igen izgalmas futamot – a Magyar és a Belga Nagydíjat – nem sikerült felülmúlnia, de még csak utolérnie sem a monzai futamnak. A verseny startja és a finise között nem sok minden történt. Nico Rosberg katasztrofálisra sikeredett hétvégéjét „megkoronázta” kiesése, autója technikai meghibásodása miatt. Ráadásul mindez két körrel a verseny vége előtt történt, s a német pilóta a harmadik helyezést volt kénytelen feladni. Amennyiben Hamilton megtarthatja első helyét és az érte járó pontokat, akkor Rosberg számára gyakorlatilag elúszott a világbajnoki cím megszerzésének lehetősége.

A Ferrari hazai pályán sem tudta felvenni a harcot a Mercedesszel. Bár a szombati időmérő edzésen még a második és harmadik rajthelyet harcolta ki Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel, a két pilóta élesben nem tudott élni a lehetőséggel. Raikkönen már a rajt során beragadt, a sebességváltója fogott ki a finnen. Így az első kanyart már az utolsó helyen vette be, de még így is az ötödik helyre vitte célba piros betontorpedóját. Az élen Hamilton annyira elhúzott, hogy Vettel végig a Mercedes hátulját nézhette, miközben a második helyen futott célba.

A verseny végén egy kis izgalomról gondoskodott a két Williams pilóta, akik az utolsó dobogós helyért küzdöttek meg. Felipe Massát megszorongatta Valtteri Bottas az utolsó körben, de a brazil kitartott. Később viccesen szóvá is tette Massa, hogy ő ilyen izgalmakhoz már öreg. Bár a két Williams pilótával nem tudott lépést tartani, mégis behozta a Force Indiát a hatodik helyen Sergio Perez. Csapattársának, a hetedik helyezett Hülkenbergnek a szerződéshosszabbítását az Olasz Nagydíj előtt jelentették be. Talán ideje lenne a csapatnak a mexikói pilótájának jövőjére is gondolni. Hülkenberg sikeresen visszaverte előbb Marcus Ericsson, majd Daniel Ricciardo támadásait. Így Ricciardo a nyolcadik, Ericsson pedig a kilencedik helyet szerezte meg. Az utolsó pontszerző hely a Magyarországon második, Belgiumban pedig negyedik helyet szerző ifjú oroszé, Danyiil Kvjaté lett.

A McLaren és a Lotus katasztrofális hétvégét tudhat maga mögött. A McLarennél a jobb helyezett Button is csak a 14. helyen tudta célba hozni autóját. Alonso a 47. körben feladta a versenyt. A belgiumi öröm és megpróbáltatás után a Lotus kálváriája folytatódott Olaszországban. Roman Grosjean és Pastor Maldonado már a nyitó körben távozott karambolozás miatt. A kolumbiai pilóta ezzel az idei 12 futamból nyolcszor nem tudott célba érni, s ebből ötször (!) már a nyitó körben történt karambol miatt. Lewis Hamiltonnak jelenleg 252 pontja van Rosberg 199 pontjával szemben. Ha megtarthatja pontjait Hamilton egyenes úton halad harmadik világbajnoki címe felé.

2015-ös Olasz Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:18:00.688 2. Sebastian Vettel Ferrari + 25.042 3. Felipe Massa Williams + 47.635 4. Valtteri Bottas Williams + 47.996 5. Kimi Raikkönen Ferrari + 1:08.860 6. Sergio Perez Force India + 1:12.783 7. Nico Hülkenberg Force India + 1 kör 8. Daniel Ricciardo Red Bull + 1 kör 9. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör 10. Danyiil Kvjat Red Bull + 1 kör 11. Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kör 12. Max Verstappen Toro Rosso + 1 kör 13. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 14. Jenson Button McLaren + 1 kör 15. Will Stevens Marussia Ferrari + 2 kör 16. Roberto Merhi Marussia Ferrari + 2 kör 17. Nico Rosberg Mercedes + 3 kör 18. Fernando Alonso McLaren + 6 kör 19. Romain Grosjean Lotus Nem ért célba 20. Pastor Maldonado Lotus Nem ért célba

Az Olasz Nagydíjjal véget ért a 2015-ös Forma-1-es szezon európai része. Két hét múlva ugyanis már Szingapúrban (2015. szeptember 20.) esti fényeknél állnak rajthoz a csapatok. Tavaly a Hamilton-Vettel-Ricciardo trió állhatott a szingapúri dobogón. Hamilton megállíthatatlannak tűnik, s ez valószínűleg nem lesz másként két hét múlva sem, a brit pilóta tavalyi győzelmének helyszínén.

A világbajnokság eredménye az Olasz Nagydíj után

Pilóták: 1. Lewis Hamilton 252 pont 2. Nico Rosberg 199 pont 3. Sebastian Vettel 178 pont 4. Felipe Massa 97 pont 5. Kimi Raikkönen 92 pont 6. Valtteri Bottas 91 pont 7. Danyiil Kvjat 58 pont 8. Daniel Ricciardo 55 pont 9. Romain Grosjean 38 pont 10. Sergio Perez 33 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 451 pont 2. Ferrari 270 pont 3. Williams 188 pont 4. Red Bull 113 pont 5. Force India 63 pont 6. Lotus 50 pont 7. Toro Rosso 35 pont 8. Sauber 25 pont 9. McLaren 17 pont 10. Manor 0 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!