A tavalyi évben májustól augusztusig átlagosan havonta megközelítőleg 1500 személysérüléses közúti baleset történt, ez háromszázzal több, mint az éves átlag. A KSH adatai szerint már májusban emelkedésnek indul a baleseti mutató, a csúcsát pedig augusztusban éri el: ennek megfelelően 2012 júniusában 1483, augusztusban pedig már 1671 személysérüléses közúti baleset történt Magyarországon. A CIG Pannónia hasonló tapasztalatokról számolt be: a biztosítóhoz bejelentett káresemények 2012 augusztusában  kb. 15%-kal emelkedtek egy átlagos tavaszi hónaphoz képest.

Ács Tamás, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. kárigazgatója szerint a balesetek nyári hónapokban megemelkedett száma több tényezőre vezethető vissza. A jó időnek köszönhetően például sok olyan sofőr ül autóba, akik kiestek a vezetési gyakorlatból és ez által fokozottabb veszélyt jelentenek a közlekedésben részt vevőkre nézve. Érdemes ezekre a kevésbé tapasztalt, vagy „hétvégi” vezetőkre jobban odafigyelni és türelemmel viselkedni velük szemben az utakon.

Szintén potenciális veszélyforrást jelentenek a fáradt sofőrök, akik a nyaralás alatt a kelleténél többet vezetnek egyhuzamban. Aki a hétköznapok során csak néhány kilométert szokott napi szinten vezetni, többnyire nincs felkészülve arra, hogy egy több száz kilométeres külföldi utat egyedül vezessen le. Veszélyes lehet az is, ha valaki nem megfelelő műszaki állapotú autóval indul el a nyaralásra. Ha teljes szervizre nincs is lehetőségünk, a keréknyomást, a lámpákat és a fékeket mindenképpen ellenőrizzük utazás előtt! Ugyancsak növelik a baleseti statisztikákat a külföldi gépjárművek által okozott balesetek. Magyarország ugyanis tranzitútvonal, a nyugat-kelet irányú forgalom a nyári időszakban ugrásszerűen megnő. Péntektől-vasárnapig a nyári hónapokban az autópályák leterheltsége jelentősen növekszik, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedik. A leggyakoribb baleseti ok, amikor a sofőr figyelme a fáradtság miatt elkalandozik, netán el is alszik a volán mögött. A fentieken túl természetesen az időjárás is nagy részben felelős lehet a közúti balesetekért, hiszen a magas hőmérséklet, valamint a klímaberendezés okozta hőingadozás megviseli a vezetők szervezetét.

Ha megtörtént a baj: a kárt fényképezze, de a balesetet írja le!

Ha minden óvintézkedés ellenére is megtörtént a baj, érdemes figyelni a baleseti kárbejelentő megfelelő kitöltésére. Tipikus hiba, hogy nem a baleset folyamatát írják le (ami a jogalap elbírálását teszi lehetővé a biztosítók számára), hanem a gépjárművön található sérüléseket, de ezeket sokszor hiányosan, vagy pontatlanul. Ma már szinte mindenki rendelkezik fényképezésre is alkalmas okostelefonnal: célszerű több oldalról is lefényképezni a sérült járművet, a fotódokumentáció ugyanis sokat segíthet a vitás helyzetek tisztázásában.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!