Márkák teljesítménye

A Volkswagen az év eleji erős kezdésnek köszönhetően sikerrel tartja vezető márkapozícióját Európában 127,350 db-s összeladással, mely 4.9%-kal meghaladja a tavaly januári eredményüket. A Volkswagen mögött a Ford, az Opel/Vauxhall, a Renault és a Fiat sorakozik a top 5-ben.

“A Január tradícionálisan gyenge hónapnak számít Európa szerte, így még néhány hetet várnunk kell, hogy megláthassuk, valójában hogyan is kezd alakulni 2008”, mondja Nasir Shah, a JATO üzletfejlesztésért felelős globális igazgatója. “Most, hogy a német piac újra erőre kapott a tavalyi ÁFA törvény okozta megtorpanás után, így várható, hogy az idei évben sokkal nagyobb mértékben járul majd hozzá az össz-európai eredményekhez. A német márkák felívelése már most egyértelműen látszik.”


A Fiat januári eredményei figyelemreméltóak. “Hosszú idő óta most láthatjuk először a Fiat-ot a top 5-ben”, állapítja meg Shah. “Ez komoly fordulópontnak számít, csakúgy, mint a tavaly januárhoz képest tanusított komoly 5.6%-os eladási növekedésük. Az 500-as bevezetését követő azonnali sikerének köszönhetően valószínűsíthető, hogy ezt a pozíciót az év hátralevő részében is tartani fogja.”
A Nissan tavaly januárhoz képest mutatott 46.1%-os növekedése is példaértékű, mely sikert nagymértékben a Qashqai iránti magas keresletnek köszönhet a márka.

Legkeresettebb modellek

A Volkswagen Golf volt Európai best-sellere 2008 januárban 39,887 db-os eladással (+ 31.4% tavaly januárhoz képest) megelőzve ezzel a Peugeot 207-est (37,506 db, + 9.2%), a Ford Focus-t (33,884 db), az Opel/Vauxhall Corsa-t (32,688 db), a Fiat Punto-t (30,293 db), a Renault Clio-t (29,859 db), a Ford Fiesta-t (28,673 db), az Opel/Vauxhall Astra-t (28,391 db), a Volkswagen Polo-t (22,498 db, + 2.2%) és a Fiat Panda-t (21,858 db).

Országonkénti trendek

A német piac 2007 januárjában mélyponton volt az akkor bevezetett adóváltozások miatt, így az 2008 januári 10,5%-os növekedés inkább a piaci helyzetük normalizálódását jelenti, mintsem tényleges növekedést. A litván piac tovább szárnyal a volumenek terén, ám ez már nem mondható el a 2 balti szomszédról Lettországról és Észtországról, ahol a tavaly év közepéig tartó, szinte mesébe illő növekedés már nem folytatódik. Csehország, Szlovákia és Szlovénia szintén jelentős növekedéssel büszkélkedhet Januárban az új autó piacon.
Luxemburg, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Franciaország és Olaszország mind jelentős csökkenéssel küzdött az új autó eladások terén januárban, 2007 januárhoz viszonyítva. A többi európai piacon relatív kiegyensúlyozottság tapasztalható.