Az S-tronic kettős tengelykapcsolós sebességváltó a 6-fokozatú, kompakt manuális konstrukciók előnyeit a legkorszerűbb automata váltóművekével ötvözi, a vezető így az autó kiemelkedő mozgékonyságát élvezheti, s az erőfolyam érzékelhető megszakítása nélküli váltásokkal, mindenkor a harmonikus és dinamikus gyorsítások élményét élheti át. Mindezt a mérsékelt üzemanyag-fogyasztási értékekben megmutatkozó gazdaságosság, valamint a kiemelkedően kényelmes kezelhetőség egészíti ki.

A két – lamellás – tengelykapcsolóval működő, rendkívül kompakt építésű S- tronic egyidejűleg két fokozat előválasztását is lehetővé teszi. Kifinomult elektrohidraulikus szabályzása révén ugyanis villámgyorsan váltja az egyes fokozatokat, miközben már a következőt készíti elő, s emellett akár 350 newtonméter motoroldali forgatónyomaték felvételére is alkalmas.

Az Audi S3 immár négy alkalommal is az „Év Motorja” díjjal elismert, bivalyerős 2.0 TFSI aggregátja pedig valóban ideális partnernek bizonyul. Névleges teljesítménye 195 kW (265 LE), 2.500 percenkénti fordulatszámnál pedig 350 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál, ami egészen 5.000 percenkénti fordulatig folyamatosan a vezető rendelkezésére áll. A turbófeltöltésű és mindössze 152 kilogramm saját tömegű, közvetlen befecskendezésű benzinmotor immár a kompakt sportautók exkluzív kategóriájába katapultálja az Audi S3 és S3 Sportback modelleket.

A S-tronic révén az A3-család csúcsmodellje még fürgébbé válik, az álló helyzetből 100 kilométer/óráig tartó gyorsítás 0,2 másodperccel rövidül. Az Audi S3 esetében így ehhez 5,5, míg az S3 Sportback számára 5,6 másodperc szükséges. Az S3 üzemanyag-fogyasztása azonban emellett 100 kilométerenként csupán 8,3 literre, szén-dioxid-kibocsátása pedig kilométerenként 193 grammra (A3 Sportback: 8,4 l/100 km illetve 195 g/km) mérséklődik.