Az Infiniti azt állítja, hogy a márka nagykövete, a Formula–1 történetének legfiatalabb négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel is részt vett a vadonatúj Q50-es fejlesztésében – legalábbis a kormányzás, a fékek és a futómű finomhangolását segítette. Nyomták is a videót becsülettel, ahogy a német versenyző temérdek műszerrel és laptoppal telepakolt prototípust vezet, majd a mérnökcsapattal elemez és beszélget. Akármilyen szkeptikusan is kezeljük a marketingfogást, végül felfokozott kíváncsisággal és elvárásokkal ülünk a volán mögé.

Ha másért nem, hát azért, mert szériagyártású autóban ez a világ első elektronikus kormányműve. Tudniillik az Infiniti ezentúl nem csupán a német prémiummárkák (Audi A4, BMW 3-as és Mercedes C-osztály) és a másként gondolkodók alternatívája kíván lenni, hanem a japánosan egyedi formavilágon és minőségen kívül innovatív technikai megoldásokkal igyekszik kitűnni a vetélytársak közül.

Érezhető, hogy a Q50-est hibridnek tervezték

A Q50-es kétféle motorváltozata közül a 2,2-es dízelhez feláras opció, míg a hibridhez alapáron jár a DAS. Jó is ez így, mert a menetdinamika-kapcsolóval (vagy külön a menürendszeren belül) nem csak a rásegítés mértéke, de az áttétel is állítható. Így aztán a kormányzás olyan pengeéles és veszettül gyors lehet, hogy az már megszokást kíván. Őszintén szólva a békésebb gázolajoshoz felesleges megrendelni, nem igazán illik hozzá és csak idegessé teszi az autót. Amúgy az Infiniti első dízelmotorja voltaképpen a Mercedestől származik. Sajnos ez sem garancia a kifinomultságra: hidegindításkor és erőteljes gázadásra nyersen kerreg, alapjáraton pedig érezni némi vibrációt a kormányon, de legalább részterheléskor csendesen működik. 2,2 literből 170 lóerőt és 400 Nm-t hoz ki, ami hatfokozatú manuális, vagy a kormány mögötti magnéziumbillentyűkkel is kapcsolgatható hétgangos automata közbeiktatásával jut a hátsó kerekekhez. Megnyerőnek nem mondanám a produkcióját, inkább csak tisztességesen elboldogul az 1,75 tonnás autóval.

A forgókapcsolóval a navigáció vezérelhető, alatta a menetdinamika-szabályzó. Menüből is állítható a DAS-kormány A forgókapcsolóval a navigáció vezérelhető, alatta a menetdinamika-szabályzó. Menüből is állítható a DAS-kormány

A Q50-es karakteréhez lényegesen jobban passzol a sportos hibrid hajtás! A 3,5 literes V6-os benzinmotor (306 LE/350 Nm) és a villamos gép (68 LE/270 Nm) vegyespárosa 364 lóerős és 546 Nm-es összteljesítménnyel bír. Ezt már élmény megkergetni, a BMW ActiveHybrid 3-ast és a Lexus IS 300h-t lenyomva 5,1 másodperc alatt ugrik százra. Élénken reagál a gázadásra és lelkesen pörög fel, miközben valahonnan messziről még a hathengeres gurgulázása is hallatszik. Szerpentinen végre értelmet nyer, hogy a legapróbb kormánymozdulatra (ütközéstől ütközésig 2,0-2,1 fordulat!) is azonnal ugrik az autó. Kár, hogy a visszajelzés egyenlő a nullával, a kormányzás olyan steril, mintha számítógépes szimulátoron játszanánk. Városi forgalomban ugyanakkor kizárólag az elektromotorra támaszkodva is kellemesen gyorsít és egészen hosszú szakaszokat lehet megtenni „villamosan” – ennek megfelelően fogyasztásunk 7,5-11,0 liter között ingadozott. Ráadásul a hibrid az Infiniti AWD összkerékhajtásával is konfigurálható, amelyik szükség esetén a nyomaték felét képes hátulról előre csoportosítani.

Hosszú távon is kényelmesek a NASA mérnökeivel közösen fejlesztett, a gerinc terhelését csökkentő ülések Hosszú távon is kényelmesek a NASA mérnökeivel közösen fejlesztett, a gerinc terhelését csökkentő ülések

A Q50 Hybrid hátránya azonban, hogy a lítium-ion akkucsomag miatt az amúgy sem tágas 400-ról 300 literre csökken a csomagtér befogadóképessége. Mondjuk ahhoz képest, hogy az autó külméretei túlmutatnak az ellenfeleken és a középkategórián, az utastér helykínálata csupán átlagos. Mindazonáltal a vezetési környezet látványos, a kidolgozás makulátlan, és a felszereltség is nagyvonalú. Azért a felhasznált anyagok minősége lehetne választékosabb, manapság a zongoralakk már nem különleges, s a rücskös alumínium, vagy a lakkozott faberakások felett is eljárt az idő. Korszerű megoldás viszont a középkonzol dupla érintőképernyője: a 8 colos felsőn a feláras navigációt lehet vezérelni, a 7 colos alsón pedig az autó minden funkciója és on-line tartalmak érhetők el. A menürendszer olyan összetett és annyi minden személyre szabható (10 funkcióban 96 féle beállítás), hogy ezt ajánlott indulás előtt tanulmányozni. Ha mégis menet közben bogarászunk, őrködik a „biztonsági pajzs” csomagban rendelhető vezetéstámogató arzenál: sávelhagyásra figyelmeztetés, holttérfigyelés, adaptív tempomat, ráfutásos balesetveszélyre figyelmeztető és automatikusan vészfékező rendszer, tolatás közbeni ütközést megelőző rendszer, miegymás. Ugyanakkor a DAS-hoz „árukapcsolt” aktív sávtartó berendezést meglehetősen engedékenyre hangolták, csak ritkán avatkozik be a kormányzásba, többnyire simán átlépjük a felfestést.

Szűkebb és nem bővíthető a hibrid csomagtere. Persze az üléstámlák ledöntése után a dízelnél is szűk átrakónyílás keletkezik Szűkebb és nem bővíthető a hibrid csomagtere. Persze az üléstámlák ledöntése után a dízelnél is szűk átrakónyílás keletkezik

Mindent összevetve az Infiniti valódi ütőkártyája továbbra is a vibrálóan egyedi és karakteres, sportosan elegáns formában, valamint a diszkrécióban rejlik: aki nem akarja nagydobra verni, hogy van 9,3 (dízel), netán 14,2 (hibrid) millió forintja középkategóriás presztízsautóra, a Q50-essel aligha nyúl mellé.

Később a Mercedes benzines turbómotorját (211 LE) is megkaphatja a Q50-es Később a Mercedes benzines turbómotorját (211 LE) is megkaphatja a Q50-es

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!