A behozatal újbóli élénkülését mutatja, hogy 2019 júliusához képest már csak tízszázalékos a visszaesés, miközben áprilisban és májusban még 40 százalék körüli elmaradást mutattak a statisztikák a 12 hónappal korábbi értékekhez képest. A JóAutók.hu közleménye szerint a vásárlók a koronavírus által okozott bizonytalanság miatt ebben az időszakban óvatosabban költenek. A visszaesésben közrejátszik az is, hogy a gyártók tavaszi rendkívüli leállása miatt több márka esetében is meghosszabbították a szállítási határidőt, így számos személygépkocsit a vártnál később helyeztek forgalomba. A használt autók növekvő forgalma azt is jelenti, hogy 2020-ban sem várható fordulat a hazai autópark átlagéletkorának alakulásában.
– Mi is azt tapasztaltuk, hogy kezdenek visszatérni a vásárlók – magyarázta Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője. Mint fogalmazott, nyár derekától a forgalom már-már emlékeztetett a tavaly nyárira. Azt is megtudtuk, hogy a vásárlók többen vannak, mint akik csak nézelődnek, hiszen konkrét négykerekűeket néznek ki interneten és célzatosan érkeznek a kereskedésbe. Bereczki Gábor azt is elmondta: a tapasztalatok szerint a vevők a kevésbé prémiumkategóriás járműveket keresik, továbbá hogy az import felpöröghet, a még mindig viszonylag magas forint-euró árfolyam dacára is. Emellett a korosabb autókat részesítik előnyben, főleg a tavalyi esztendővel összevetve szembeötlő a különbség e téren. A kereskedésvezető a koronavírus-járvány hazánkat is elérő második hulláma kapcsán azonban borúlátását fejezte ki, mondván, a pandémiahelyzet és az ezzel együtt járó esetleges szigorítások minden bizonnyal ismét visszavetik a forgalmat.

Keresik az Opel Astrát és a Ford Focust
Az első hét hónapban 77.280 használt autó érkezett az országba, 17 százalékkal kevesebb a 2019 hasonló időszakában regisztrált 92.721-nél. A Használtautó.hu portál közzétette azt is, hogy mely márkákra kerestek a legtöbben az idei esztendő első hét hónapjában. Ebből kiderül, hogy az Opel Astrákra érkezett a legtöbb találat, több mint 823 ezer, a képzeletbeli dobogóra még a Ford Focus (732 ezer) és a Volkswagen Golf (676 ezer) fért oda. Hasonló eredményt hozott a hazánkban 2020. január–júliusi időszakban gazdát cserélt használt autókról készült statisztika is: Opel Astra (27.268), Suzuki Swift (22.870) és Ford Focus (12.605) a sorrend, de népszerű a Volkswagen Golf is (12.411).