Az 508-as az utóbbi évek egyik legjobban sikerült Peugeotja, így nem véletlen, hogy a frissített 308-ason az új zászlóshajó vonalait véljük felfedezni. A 2007 óta kínálatban lévő, eddig 930 ezer példányban értékesített, hazánkban is igen népszerű 308-asról eltüntették a hatalmas, nyitott szájra emlékeztető hűtőmaszkot, felhúzott lámpáit kicsit visszafogottabbakra cserélték, az új lökhárítóban pedig immáron LED-es nappali fényfüzér díszeleg.

Az új arcot nemcsak a ferdehátú, hanem az SW (kombi) és a CC (kupé-kabrió) modellváltozatok is megkapták, így a 308-as család teljesen egységes fronttal folytatja pályafutását.

Egy jó döntés: „takarékmodell” kézi váltóval is

Az autóban helyet foglalva új ajtóborításokkal és dekorelemekkel találkozunk, de őszintén szólva a 308-as eddig is a legnívósabb beltérrel rendelkező kompaktok között volt, ezek az apró újítások nem sokat nyomnak a latban. Mindent igényes, puha anyag borít, tárolórekeszből nincs hiány, az ülések pedig igen kényelmesek, szóval minden adott ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat a fedélzeten.

A négyszemélyes kabrió egyik ütőkártyája a fejfűtés A négyszemélyes kabrió egyik ütőkártyája a fejfűtés

A szerény esztétikai változtatásokon túl a lemezek alatt komolyabb újításokkal találkozhatunk. A takarékosság jegyében átlagosan mintegy 25 kg-mal mérsékelték a 308-as tömegét, illetve a szupertakarékos, erős csúsztatással mikrohibridnek titulált e-HDi verzió immár kézi sebességváltóval is elérhető. Nem is baj, hiszen egymás után vezethettük a robotizált váltós és a manuális egységgel ellátott modellt, ebből pedig egyértelműen kiderült, hogy kézi váltóval sokkal harmonikusabb az autó, a nagy „bólogatásokkal” kapcsoló robotizált egység mellett nehéz érveket felsorakoztatni.

Az SW hétüléses kivitelben is rendelhető, igaz, leghátul abban szűkös a tér Az SW hétüléses kivitelben is rendelhető, igaz, leghátul abban szűkös a tér

A 112 lóerős 1,6-os e-HDi alighanem az egyik legjobb választás a 308-ashoz, mert dízeleket meghazudtolóan csendes, 270 Nm-es nyomatékával nem érezni az erő hiányát, sőt a vegyes üzemben megadott 4,2 literes fogyasztásnál alig mértünk magasabbat a menetpróbán. Mindezért az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok, a fékenergia-hasznosítás és a start-stop rendszer felelnek. Utóbbi egyébként 20 km/óránál lekapcsolja a motort, ami szokatlanul magas sebesség. Igazából a 400 milliszekundumos újraindítás is remek, de tulajdonképpen azért kiváló az egész, mert olyan finoman áll le és indul újra a dízelmotor, amilyet nagyon keveset találunk. A kétkedőket az is meggyőzheti, hogy az önindítót 600 ezer újraindításra tervezték.

Előrelépések: precíz kormányzás és pontos váltó

Érdekes módon kevésbé volt parádés a 2,0 literes, 163 lóerős dízel, amiért a hatfokozatú, automatikus váltó a felelős. 340 Nm-es nyomaték ide vagy oda, nem hozza az elvárható „pluszt” ez a csomag, ugyanis a váltó tétova kapcsolásai és felesleges motorpörgetése nem illenek az 1,6-oshoz hasonlóan kulturáltan tevékenykedő motorhoz. Ha mindenáron a 2,0 literes dízelhez ragaszkodik valaki, akkor ebben az esetben is sokkal jobb választás lehet a hatgangos manuális egység. Megjegyzem, hogy ez már nem az a Peugeot váltó, mint a korábbiak. Ha nem is japánosan precíz, de mindenféleképpen jó szerkezet.

A xenon fényszórós verziók sötétített lámpaburával készülnek A xenon fényszórós verziók sötétített lámpaburával készülnek

A vezetést alapvetően meghatározza az új elektromos szervokormány is, amely igazából azzal hozott nagy meglepetést, hogy a korábbinál nagyobb erőt igényel a forgatása, cserében viszont precízebbnek érezzük az autó irányítását. A futómű továbbra is kényelmes, bár a tesztút hibátlan aszfaltminősége miatt nem győződhettünk meg arról, hogy netán jobban elnyeli-e az úthibákat, mint az elődé?

A robotizált váltót a kormány mögötti fülekkel is kapcsolhatjuk – ekkor finomabban vált A robotizált váltót a kormány mögötti fülekkel is kapcsolhatjuk – ekkor finomabban vált

A kínálatban továbbra is szerepel az 1,4-es VTi szívó benzinmotor (95-rol 98 lóerőre nőtt a teljesítménye) és a 156 lóerős, 1,6-os THP turbómotor, de nem vitás, hogy a vásárlóknál a dízel az abszolút befutó: az Európa-szerte eladott 308-asok 66%-ában találunk gázolajos egységet. Hasonló helyzetre számíthatunk itthon is, noha a legtöbb verzió árára júniusig még várnunk kell. A belépőmodell, az 1.4 VTi ára 4 599 000 Ft, míg a 112 lóerős e-HDi-ért 5 539 000 Ftot kell leszurkolni.

Nem lehet panasz az alaphelyzetben 508 literes csomagtartóra Nem lehet panasz az alaphelyzetben 508 literes csomagtartóra

Peugeot 308 GTI

Az újdonságból ugyan nem készít kimondott sportváltozatot a Peugeot, a GTi verzió azért így is eléggé különbözik a többi 308-astól. A fekte, 18 colos felnik eleve jól mutatnak az autón, de a Peugeot mindezt megfejelte dupla kipufogóval, diszkrét tetőspoillerrel és lapított aljú, piros cérnával varrt sportkormánnyal. A GTi-ben az 1,6 literes, benzines turbómotor 200 lóerős változata dolgozik, mellyel 7,7 szekundum alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órát, míg végsebessége 237 km/óra. A kizárólag hatfokozatú, manuális váltóval elérhető, sportfutóműves GTi-t Magyarországon nem forgalmazza majd az importőr, hiszen az ilyen teljesítményű kompaktokra hazánkban meglehetősen szűk a kereslet, arról nem is beszélve, hogy így nem fenyegetik az RCZ sportkupé pozícióját.