Fotó: Barta Zsolt

Több mint száz Dutra traktorban gyönyörködhettek azok az érdeklődők, akik szombaton ellátogattak Kiskőrösre, a közúti múzeumba. A Kiskőrösi Dutra Baráti Kör rendezte meg a nemzetközi találkozót, az eseményre külföldről is érkeztek. Lengyelországból két csoport is tiszteletét tette a városban.

A rendezvény azért is különleges, mert a helyiek magukénak érzik a csaknem 50 éve már nem gyártott legendás magyar traktor típust. A kőrösiek azt mondják, hogy csak a városban és a környékén legalább száz ilyen régi erőgép dolgozik a földeken a mai napig is. Szerencsére alkatrész van elegendő, hiszen gyártanak hozzá az ügyes kezű mesterek.

A megnyitón Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte megjelenteket.
– A Dutra él. Ebben a gépben látható az a tudás, a hazai mérnöki zsenialitás, amely kifejlesztette a szinte elpusztíthatatlan gépet – mondta Font Sándor.
A helyi baráti kör tovább akar lépni az évenkénti kiállítás megszervezésénél, egy múzeumot szeretnének létrehozni, amelyhez a politikus támogatást ígért.

Domonyi László polgármester átvéve a szót elmondta, hogy Kiskőrös egy nagyon jó város. – Azért is jó itt élni, mivel sok civil szervezet működik, mint például a dutrások csapata is, amely kiemelkedő szerepet tölt be a városban, erre példa a kiállítás és a hétvégi program is. Most lobbizzák ki az állandó kiállítás kialakítását, a polgármester pedig megígérte, hogy a város megvásárolja a múzeumhoz szükséges telket.

Gáspár Ferenc, a megyei agrárkamara elnök is megtisztelte a rendezvényt. Ő és fia egy félévszázados családi Dutrával érkezett, amellyel a napokban még dolgozott. A rendezvényen tombola húzás keretében egy UE 28-as szépen felújított Dutra traktort lehetett megnyerni, amelynek az értéke 800-900 ezer forint volt. A szombati napon felvonultak a városban az erőgépek, vasárnap pedig szántóföldi programmal készültek a szervezők.