Mostantól kezdve háromtagú a Mazda kompakt kínálata, az ötajtós 3-as a sportos kivitel a fekete karosszériadíszekkel, a lépcsőshátú 3-as a csillogó krómmal a klasszikus, a most bemutatott CX-30-as pedig az, amire manapság a legtöbb vásárló vágyik. Értsd: a városban is könnyen manőverezhető és parkolható ötajtós karosszéria egy kicsit magasabbra helyezve. Már csak azt kell valahogy kiokoskodniuk a japánoknak, hogyan szerezzenek arról tudomást a (Mazda-berkekben nem járatos, tehát konkurenciától elhódított) vásárlók, hogy a CX-3-as és a CX-30-as valójában két teljesen eltérő autó…

Kék vagy barna lehet a műszerfal bőrborítása, előbbi a szürke szövetkárpithoz, utóbbi a barna vagy fehér bőrkárpithoz jár

Egyedi külsőt készítettek az immár 175 mm-es hasmagasság örömére, a hűtőrács minden korábbinál hangsúlyosabb térbeli megformálást kapott – mély lyukból világít kifelé a fényszóró –, a hatalmas lemezfelületek lágyan ívelnek, és mindezt jó vastag fekete műanyag alsó védőburkolat foglalja keretbe.

A műszerfal alapvetően megegyezik a 3-asban található darabbal, azonban itt eltérő a felső burkolat, amely barna vagy kék színű bőrborítást is kaphat. Egyéni problémám, de azért megemlítem, hogy a szélvédőn van egy olyan csík a belső visszapillantó alsó vonalában, ahol erősen torzít, nekem ez a sáv a látómezőm felső peremén volt és nagyon idegesített. Pozitívum viszont, hogy az övvonal nem emelkedik annyira magasan, mint az ötajtós 3-asnál, így hátul nincs olyan bezártságérzet, azonban az erősebben befelé dőlő oldalfal és a vaskos kardánalagút miatt a második sorban csak ketten utazhatnak kényelmesen.

Hiába a sok ablak és a hátratolt külső visszapillantó, azért jó, ha ott van a fedélzeten a körkamera-rendszer. Az osztott képernyő mindenről tájékoztat, a felülnézeti képen például minden egyes (látható) kerék útját jelzi

A tervezők igyekeztek javítani a kilátáson, ezért került például a külső tükör az A-oszlop tövétől sokkal hátrébb – a menetpróba keretén belül nem sikerült hozzászoknom, hogy máshova kell fókuszálnom, ha tájékozódni akarok a mögöttes helyzetről –, a C-oszlopokra helyezett apró ablakok gyakorlati hatása nulla. De legalább van körkamera-rendszer, amelynél a tolatókamera felülnézeti képén mind a négy kerék haladási irányát külön jelzi nekünk a számítógép. A csomagtér 430 literes, a rakodóperem 731 mm-en található, a legnagyobb újdonság pedig a 2020 tavaszától választható Smart Cargo nevű padló lesz, amelyet mi is csak képen láttunk. Ennek lényege, hogy menetirányban nézve három részre osztják a padlót, ezekkel a darabokkal lehet átrendezni a rakteret úgy, hogy megakadályozzuk a rakomány csúszkálását.

Az ötajtós 3-ashoz képest nagyobb üvegfelületek teszik kellemesebbé az utazást a CX-30-asban

Utóbbira pedig van esély, mert az áthangolt felfüggesztéssel jól veszi a kanyarokat a CX-30-as. Erre mondjuk annyiból szükség is van, hogy a 122 lóerős, 2,0 literes lágy-hibrid szívómotort megfojtja a hosszú váltóáttételezés, úgyhogy leginkább lendületből lehet gyorsan haladni. Kifejezetten könnyen mozog és pontos a hatfokozatú, kézi kapcsolású váltó karja, de hiába próbálunk bűvészkedni, kényelmes alapmotorként működik ez a változat.

A 430 literes csomagtér legfeljebb átlagos, de a vevőket inkább a hifi hangminősége izgatja, nem ez az adat

Rendkívül csendes az utastér, még sztrádatempónál is nyugodtan lehet normál hangerővel beszélgetni – nem véletlenül, az előzetes közvélemény-kutatás szerint a legtöbben szeretnek zenét hallgatni autózás közben, ezért kap alapáron nyolc hangszórós hifit az autó, extraként pedig 12 hangszórós Bose szettet. A 115 lóerős dízel a nagy nyomatéka miatt érezhetően jobban viszi a karosszériát, de ennek már hangja is van, a kerregős felhangot eltüntették, ám van egy olyan morgás, ami hiányzik a benzinesből. Utóbbit próbáltam még hatfokozatú automatával és összkerékhajtással is. Egy kicsit javít a helyzeten, hogy rövidebbek az áttételek – a kettes fokozat például 90-nél fogy el, nem 105 km/óránál, mint a kézi váltós, elsőkerékhajtású változatnál.

Tessék mutogatni a kompresszoros, lágy-hibrid Skyactiv-X motort, ezért kapott felhajtható burkolatot

Csak egy rövid, alig több mint 20 kilométeres körre lehetett elvinni a Skyactiv X változatot, mert csupán 4 darab autót tudott a Mazda a sajtórendezvényre biztosítani. Én ezek közül olyat vezettem, ami csendes volt, de egy másik autóból kiszállva kollégák a motorhangra panaszkodtak – fontos, hogy előszériás autókról volt szó. Arra felkészültek a gyáriak, hogy a tulajdonosok majd gyakran mutogatják az erőforrást, így az nem levehető motorburkolatot, hanem egy olyan fedelet kapott, amely felhajtható és egy kis pánttal a motorháztetőhöz rögzíthető. Finoman működik a négyhengeres, a kompresszor jelen esetben a légfelesleg biztosítása és nem a teljesítménynövelés miatt van, így továbbra is szívómotorszerűen kell használni a 180 lóerős négyhengerest, fogyasztásról majd hosszabb próba után tudunk nyilatkozni – rövid kérdezgetés alapján a 24 km-en 6,4-9,0 liter közötti átlag is előfordult.

A Mazda egyébként úgy számol, hogy Európában a CX-30-as lesz a slágermodellje, a jövő március végén záródó 2019-es pénzügyi évben 35 000 darab értékesítésével kalkulálnak. Ezek túlnyomó többsége benzines lesz, hiszen a vásárlók az elmúlt hónapok propagandájának köszönhetően elfordultak a dízelektől, a Skyactiv-X motoros változat érkezésére pedig pár hónapot még várni kell. A márkakereskedésekben egyébként már vannak kipróbálható és megvásárolható példányok is.