Tavaly az volt az ADAC és a Warentest Alapítvány által közösen végzett gyermekülés-teszt egyik negatív szenzációja, hogy a Recaro által kínált Optia ülésa frontális törésteszt-vizsgálatnál megbukott, a gyermeket tartó felső rész levált az IsoFix-rögzítési pontokhoz csatlakozó Recaro Fix elnevezésű alapról. A gyártó akkor visszahívást rendelt el, és kicserélte az alsó részt.

Idén ennek az ülésnek az utóda, a Recaro SmartClick Base nevű alaphoz csatlakozó Optia gyermekülésnél ugyanez a probléma lépett fel, azaz elvált a felső rész az alapról. Az akár 18 kg tömegű gyermekekre méretezett Jané Grand-Sitz nevű gyermekülésnél az IsoFix-rögzítés egyszerűen kiszabadult a csatlakozásból, az ülés pedig a próbabábuval együtt előre repült. Az ADAC és a Warentest Alapítvány mindkét gyártótól állásfoglalást kért az ügyben, azok türelmet kértek, amíg a belső vizsgálataikat elvégzik. A törésteszteket már a következő évi teszthez végezték, de azokon olyan súlyos hibára derült fény, hogy jobbnak láttak idő előtt napvilágra hozni ezeket a részeredményeket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!