Ergonomikus a belső, a digitalizált kezelőfelület azonban elterelheti a vezető figyelmét. Mellette szól, hogy jó minőségűek a kijelzők és szabadon variálható az elrendezésük. Fotó: Stefler Balázs

A legújabb divat szerint csupa nagybetűvel írt felirat hirdeti a jól csengő típusnevet a nyolcas Golf csomagtartóján, sőt, még a hátsó lámpába is került egy dombornyomott típusjelzés. Bár az emblémát is újra cserélték, a B-oszlopra írt Volkswagen feliratra végképp nincs szükség a Lime-sárga (254 000 Ft) autó beazonosításához.

A szellőzés minden funkciója a gyorsgombbal előhívható menübe került, hátra is jut szellőző és hőfokszabályzó, USB-csatlakozóból azonban csak C típusú van a Golfban. Minden irányban tágas a tér, a nagy oldalablakokon át jó a kilátás. Létező problémára kínálnak megoldást a telefontartó zsebek

A modellváltás ugyan a karosszéria összes elemét érintette, a jól ismert formai elemek változatlanok. Leginkább az első-hátsó lámpákon vehető észre a különbség, de az arányok és a méretek is alapvetően a régiek maradtak. Akit egyszer megfogott a Golf tárgyilagos stílusa, azt biztosan nem untatja ez a konzervatív karakter, a tervezőcsapat ráadásul ismét gondoskodott róla, hogy a márka alappillére az elvárt módon alkalmazkodjon az aktuális kihívásokhoz. Ezúttal a környezetvédelem adta fel a leckét a cég szakembereinek, akik olyan komolyan vették a kihívást, hogy még a jelenlegi alapmodellt, az 1.5 TSI-t is alaposan kizöldítették. Ezzel párhuzamosan a digitális forradalom sem kerülhette el a széles vevőkörnek szánt Volkswagent. Ennek nyomait szintén viseli a belépőszintű Golf, amely már alapáron tucatnyi modern extrát kínál, miközben kompromisszumokra kényszeríti a vásárlóit.

A Golftól megszokott méretű a szabályos alakú csomagtartó. A pótkerék kivételekor a padlót fülek tartják felemelve

Ez a kettősség az egész autóra jellemző. Beülve azonnal feltűnik, hogy a formák alaposan leegyszerűsödtek, szinte már fantáziátlanok. Nincs meghatározó középkonzol, sőt, már gombok is alig vannak. A kormánytól balra helyezték el a világítás kapcsolóit, a központi kijelző alatt már csak gyorsgombokat találunk, ezek érintésérzékenyek, a műszerfal egyetlen nyomógombja az elakadásjelzőt működteti. A szellőzés kezelőfelületét hiába keressük, azok a menübe kerültek, hiszen az új trend szerint a vezető és az utas minden funkciót az érintős, illetve beszédfelismerővel irányítható központi rendszeren keresztül vezérelhet. Mivel utóbbi csak idegen nyelveken működik, a tulajdonosok többségének alkalmazkodnia kell a technika vívmányaihoz, amire korábban egyik Golfban sem volt szükség. A csúszkával szabályozható hőfokállításhoz hasonlóan a multimédia hangerejének változtatása is gyakorlatot kíván, igaz, ez megspórolható a szépen kivitelezett, megfelelő vastagságú, méretű és fogású kormányon elhelyezett, klasszikus gombbal. Az egyik leggyakrabban kézben fogott alkatrész mintájára a belső tér ergonómiája változatlanul eltalált. Szélesre nyílnak az ajtók, praktikus a karosszéria felépítése, elöl és hátul is világos, tágas a hely. Az első könyöklő magassága és távolsága is állítható. A hátul ülők is kényelmesen utazhatnak, nem pusztán légbefúvó és hőfokszabályzó jár nekik, az üléstámlában újdonságként telefontartó zsebeket is kialakítottak. Az ülések elöl és hátul is komfortosak, egy árnyalatnyival puhábbak az utóbbi időszakban megszokottnál, a tartásuk ettől függetlenül ideális. A sprőd tapintású kárpit viszont csak erősíti az érzést, hogy a hetes Golfénál gyengébb minőségű anyagokat használtak. A műszerfal puha burkolata, az igényes díszbetétek, a filccel bélelt ajtózsebek, vagy a rekeszek alján elhelyezett, gumírozott, takarításhoz kivehető alátétek látszólag ellentmondanak ennek a benyomásnak, az összkép mégsem haladja meg a felkészültebb riválisok szintjét. A főszerep már a lakkfekete keretben elhelyezett képernyőké. Miután rászántuk az időt a telefonokéhoz hasonló menüre, egészen jól eligazodhatunk benne. A panel kifogástalan minőségű, a kép éles, érintésre jól reagál, de a tesztautóban kissé lassan dolgozott a szoftver. Még gesztusvezérléssel is irányítható, ami a beszélgetés közben gyakran gesztikuláló utasoknak okozhat mulatságos perceket. Mivel a konszern mindig is kihasználta a digitális műszeregységben rejlő lehetőségeket, a Golfban is van navigációs nézet, sőt, mi magunk konfigurálhatjuk, hogy hol, milyen adatokat szeretnénk látni. Az Audiéhoz képest jóval egyszerűbb, cserében jól áttekinthető a grafika, a benzinszint viszont alig kivehető, itt elsősorban a hátralévő kilométerekre hagyatkozhatunk.

Németországban 1,0 literes, 90 lóerős, itthon jelenleg 1,5 literes, 130 lóerős az alapmotor, melyet dinamikus menettulajdonságok helyett takarékos működésre hangoltak

Szerencsére sokáig marad belőlük bőven, mert a ma itthon választható leggyengébb motorral kifejezetten takarékos a Golf. Az 1,5 literes, turbós benzinmotor 130 lóerővel korábban a GTI névre méltó sportmodellben is helyet kaphatott volna, ma viszont már öregurasnak számít. A nyolcasban hiába keressük a fiatalos lendületet, mai ellenfeleihez képest nagy lökettérfogatát és soknak számító négy hengerét arra használja, hogy minél alacsonyabb fordulaton, minél kevesebb benzinnel járhasson. Ezt többek között Miller égésfolyamattal és hengerlekapcsolással éri el, amit a felvillanó Eco logó nélkül nem is lehetne észrevenni. A gyenge motorfékhatással járó vitorlázás funkció viszont feltűnik, de szintén jótékony hatással van a spórolásra. A sofőrnek nincs más választása, alkalmazkodnia kell a takarékoskodó autóhoz. Pörgetéssel sem lehet kihozni a sodrából, a padlógázra megfontoltan reagál, a váltó figyelmetlen használatát egyre szigorúbb utasításokkal honorálja. Először csak figyelmeztet a felkapcsolásra, utána megkér a javasolt figyelmeztetés betartására, szükség esetén azonban ránk parancsol, hogy vegyük le a lábunkat a gázról, ha lejtőhöz vagy útkereszteződéshez közelítünk. Sajnos a motorfékre ilyenkor sem számíthatunk, muszáj fékezni is, de el kell ismerni, hogy ha rááll a kezünk és a lábunk a hajtáslánc működésére, akár 6,0 liter alatti átlagfogyasztást is elérhetünk. A családi autóként 380 literes csomagtartójával együtt is megfelelő Golffal autópályán sikerült 5,0 litert fogyasztani, ami elismerésre méltó érték. Ebben a környezetben szinte feleslegessé is vált a kézi váltó, a hétfokozatú DSG azonban csak a 150 lóerős, lágyhibrid eTSI-hez rendelhető. A 940 960 Ft-tal drágább változat nagyobb teljesítményéhez komolyabb futómű, torziós helyett több lengőkaros technológia jár. Az olcsóbb megoldás is jól teljesít, bár feszes a rugózás, és a nemzetközi bemutatón vezetett 150 lóerős Golf kifinomultabban viselkedett. A jól elszigetelt külvilágból elsősorban szintén a futómű felől érkeznek zajok, motorhang alig hallható, a kipufogó morgása csak a hátul ülők fülébe jut el.
Nem vitás, hogy ez minden idők legfelkészültebb Golfja, a riválisok megerősödése miatt azonban ma legfeljebb csak az egyik legjobb lehet a kompaktkategóriában.

A 150 lóerőnél kisebb teljesítményű kivitelek több lengőkaros helyett torziós hátsó futóművet kapnak. Az elektronikus differenciálzár alapáron jár

TETSZETT
• ergonomikus utastér
• alacsony fogyasztás
• precíz kezelhetőség
NEM TETSZETT
• digitalizált funkciók
• minőségi benyomás

ÖSSZEGZÉS
A VW egyik legfontosabb modellje annak ellenére önmaga tudott maradni, hogy sok szempontból meg kellett változnia. A károsanyag-kibocsátási normák és a digitalizáció olyan fontossá váltak, ami már kompromisszumot követel a tulajdonosoktól, ezzel együtt a nyolcas Golf alapmodellje is figyelemre méltó ajánlatnak számít.

Volkswagen Golf 1.5 TSI
Összlökettérfogat: 1498 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 96 kW (130 LE) 5000-6000/perc
Max. nyomaték: 200 Nm 1400-4000/perc
Hossz./szél./mag.: 4284/1789/1456 mm
Tengelytáv: 2636 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1549/1519 mm
Fordulókör: 10,9 m
Tömeg/teherbírás: 1240/560 kg
Csomagtér: 380-1237 l
Üzemanyagtank: 50 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,2 s
Max. sebesség: 214 km/h
Átlagfogyasztás (WLTP): 4,7-4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 108-112 g/km
A modell alapára: 7 806 600 Ft