Egybehangzó angol sajtóhírek szerint az Európai Unió elfogadta a tervezetet, mely kötelezővé teszi az autókban az automatikus sebességkorlát beszerelését.

A The Guardian információi szerint az EU hivatalosan még nem írta alá a törvényt, de ez már csak formalitás, és 2022-től minden új autóban megjelenik majd az automata sebességkorlát.

Az ISA (Intelligent Speed Assistance – Intelligens Sebesség Asszisztens) a GPS jelével, illetve az autóba szerelt kamera segítségével állapítja majd meg, hogy az adott úton mennyi a sebességhatár, és azt kötelezően betartatja a sofőrrel.

Az ISA alapváltozata semmilyen formában nem engedi meg a korlát túllépést, van azonban ezzel kapcsolatban jó és rossz hír is.

Jön az automata sebességkorlát a kocsikban (Fotó: Twitter)

A jó hír, hogy állítólag a rendszert felül lehet írni, ha a felhasználó kikapcsolja a funkciót, vagy erősebben megnyomja a gázt. A rossz hír viszont, hogy a rendszer az autó leállításával automatikusan visszaáll mindig az alapállapotra, amely tiltlja a legminimálisabb gyorshajtást is. És ezt nem lehet kikapcsolni.

Az EU a felmérések alapján úgy számol, az ISA bevezetésével a balesetek száma 20 százalékkal csökkenhet.

A jelenlegi tervezet szerint az ISA csak a 2022 után gyártószalagra kerülő autókban lesz kötelező, a korábban gyártott kocsikba nem kell utólag beszereltetni.