Olyan ugyebár nincs, hogy maratoni vágtázó: valaki vagy ultrahosszú távolságok leküzdésére alkalmas, vagy pedig sportosan agilis habitusú, ennek megfelelően inkább sprintel egyet-egyet, megugrik és lecövekel, ha éppen úgy hozza kedve. Autós hasonlattal élve egy családi egyterű és egy izmos kompakt aligha léphetne nászra egymással, a Mazda6 Sportkombi kapcsán azonban valahogy mégis ez volt az érzésem.

Egyszerű kezelés, könnyű áttekinthetőség jellemzi a műszerpultot. A fedélzeti menü tipográfiája kissé egyszerű Egyszerű kezelés, könnyű áttekinthetőség jellemzi a műszerpultot. A fedélzeti menü tipográfiája kissé egyszerű

Az autó

Adott a japánok középkategóriás büszkesége, a 6-os harmadik generációja, annak is a puttonyos variációja. A Sportkombi névre hallgató modell elvileg ugye családi használatra termett, tengelytávja mégis rövidebb, mint a négyajtósnak. Mindez előnyére is válik, amikor a fordulékonyság kerül terítékre, de attól sem kell tartani, hogy az egyenesfutással gondjai lennének – a 2750 mm-es érték megfelel a kategória átlagának.

A Skyactiv technológia a Mazda6-os felépítési konstrukciójában is hatékonyan érvényesül. Saját tömege élen jár a szegmensben, biztonsága pedig jelesre vizsgázott. Igaz persze, hogy a csomagtér mérete (522 liter) alappozícióban csupán 3 literrel múlja felül a típuselődét, a bővített méret azonban jócskán elmarad amazétól. Itt egyértelműen a design a felelős, de csábos vonásait látva szívesen megbocsátjuk neki.

Az utastér

Az első üléseken sportos atmoszféra fogad. A vezetőülés kellőképpen mélyre engedhető, a párnázás határozottan fogja a combot és a derekat, ha azonban naponta többször kell ki- és bepattanni, észreveszi az ember a lapos építésmód hátrányait. A hátra beszálláshoz a szokásosnál talán kicsit jobban le kell húzni a fejünket, mivel a tetővonal lejt, az ülésen azonban már otthon vagyunk, a fej- és a lábtér is megfelelő. Kilátás dolgában megint kicsit árnyalt a kép, hiszen az emelkedő övvonal miatt akár bezártságérzetünk is támadhatna. A sötét kárpit (mint tesztautónk esetében) ront a helyzeten, világos belsővel sokkal barátságosabb a hátsó traktus, szabadabb a térérzet.

Jó ergonómiájú ülések, átlagos fej-, váll- és lábtér. Kifejezetten egyszerű a bővítés, az ülésdöntés egy mozdulattal megy Jó ergonómiájú ülések, átlagos fej-, váll- és lábtér. Kifejezetten egyszerű a bővítés, az ülésdöntés egy mozdulattal megy

A fűtés/hűtés/szellőzés optimálisan beállítható, s most már hátul is van légbefúvó. Örvendetes, hogy a páramentesítés még a légkondi használata nélkül is hatékony. Nem egyszer volt alkalmunk esőben, több utassal a fedélzeten kipróbálni: a levegőirány ablak/lábtér menüjét kiválasztva, a ventilátort közepes fordulatra állítva mindannyiszor száraz maradt a belső ablakfelület.

Hátul is van szellőzőrostély, s dupla italtartós könyöklő is Hátul is van szellőzőrostély, s dupla italtartós könyöklő is

A hajtáslánc

Tesztautónkban a 2,2 literes, négyhengeres biturbó dízel 150 lóerős konfigurációja dolgozott, mégpedig hatfokozatú automata sebességváltó közreműködésével. A 380 Nm nyomatékú dízel momentán a világ legalacsonyabb sűrítésű dízelmotorja (14:1), üzemmelegen diszkrét kelepeléssel, kellemesen mély hangtónusban jár. Szívesen veszi a magasabb fordulatot, ilyenkor fürgén viszi a kocsit, ám karakteréhez talán mégis a 2000-2500/perc közötti tartomány illik. Itt az országúti és a sztrádatempó is hozható, s a fogyasztás sem szökik az egekbe.

Minimálisra csökkentett légellenállás segíti a kedvező fogyasztást Minimálisra csökkentett légellenállás segíti a kedvező fogyasztást

A sebességváltó hagyományos működési elvű, a kar lépcsőkulisszában mozog, szekvenciális kapcsolásra is van lehetőség, Sport vezérlési menüje azonban nincs. Igazán nincs is rá szükség, hiszen a vaskos nyomaték a legtöbb szituációban (előzés, szerpentin) megoldja a feladatot.

Konklúzió

A 20 000 kilométeres futásprogramot nyár elején kezdtük, november közepére a penzum javát teljesítettük. Az autó aktuális tesztfogyasztása 5,7 liter, ami brutálisan jó érték, ahogy az ebből adódó hatótáv is remek. Alapáron (Emotion) 7 069 900 forintért lehet szert tenni a 150 lovas dízel 6-os kombira, ám az automata konfigurálásához minimum az eggyel magasabb Challenge szintre kell lépni, ami így már plusz 1 250 000 forintot jelent. Ezen a lépcsőn nem igazán logikus tehát az automata választása, az arany középutat képviselő Attraction csomagnál azonban már csak 570 000 forint a két sebességváltó közti árdifferencia. Ez már megfontolandó…

Típuselődjénél nagyobb, ám 70 kilót fogyott az új 6-os. A forma és a tartalom is remekül sikerült Típuselődjénél nagyobb, ám 70 kilót fogyott az új 6-os. A forma és a tartalom is remekül sikerült

TETSZETT
– design, minőségérzet
– egyszerű bővíthetőség
– hajtáslánc, fogyasztás

NEM TETSZETT
– sötét kárpitozás
– bezártságérzet a hátsó ülésen
– alapcsomag automata nélkül

ÖSSZEGZÉS
Nem olcsó, ám nagyszerű autó a Mazda6 Sportkombi. Formája és felvonultatott technikája is dicséretes, az 5,7 literes tesztfogyasztás pedig szinte mesébe illő. Kiterjesztett garanciája 3+2 év/150 000 kilométer.

Mazda6 Sportkombi 2.2 Skyactiv-D SP Aut.
Összlökettérfogat: 2191 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 biturbó dízel
Max. teljesítmény: 110 kW (150 LE) 4500/perc
Max. forgatónyomaték: 380 Nm 1800-3600/perc

Hossz./szél./mag.: 4805/1840/1475 mm
Tengelytáv: 2750 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1585/1575 mm
Fordulókör: 10,8 m
Saját tömeg/teherbírás: 1420/650 kg
Csomagtér: 522-1648 l
Üzemanyagtank: 62 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 10,0 s
Max. sebesség: 202 km/h
Város/országút/vegyes: 6,1/4,2/4,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 129 g/km
A modell alapára: 6 499 900 Ft (2.0 Skyactiv-G 145 LE)
A tesztelt verzió ára: 8 319 900 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!