Fotók: Laufer László

A veterántalálkozóra a huszonöt évnél régebbi kocsikat várták a rendezők, és a járművek érkeztek is szép sorban. A napnak volt olyan szakasza, mikor a megtelt táblát is kitehették volna a börze bejárata elé.

Az 1960-as, 70-es, 80-as évek járgányain – Moszkvicson, Trabanton, Wartburgon, Škodán, Fiaton, Zsigulin – túl más veterán gépkocsik sem maradtak távol a rendezvénytől, a kilátogatók nagy örömére. A börze egyik legrégebbi járműve egy 1937-ben Franciaországban gyártott Citroën Traction 11 BL volt, a másik érdekességének egy „faros” Ikarus 55-ös típusú autóbusz számított.
Éppen ottjártunkkor gördült be a busz a vásártérre, rengeteg utassal a fedélzetén – ugyanis a nap során többször nosztalgia sétakocsikázásra vitte a tulajdonos az érdeklődőket.

– Tizenkét éve vásároltam meg egy jelképes összegért az akkori roncsot – mondta lapunknak Belák Sándor, az Ikarus-busz tulajdonosa.
– Négy évbe tellett, míg teljesen felújítottam, beszereztem a motort, a váltót, s egyenként az üléseket. A jármű festését a Gemenc Volán vállalta és végezte el – tette hozzá a tulajdonos, aki a civil életben belkereskedelmi ügyintézőként dolgozik.

Beszélgetésre nem sok időnk maradt, mert kíváncsiskodók hada vette körül a buszt, hogy egy-két percre felszállhasson az Ikarusra, és egy fotó erejéig a volán mögé ülhessen. A busz 1966-ban gördült ki a gyárból, és a ’70-es évek közepéig járta az utakat, többek között Kaposvár–Fiume útvonalon. Mint megtudtuk, a busz első sofőrjével a mai napig tartja a kapcsolatot Belák Sándor.

A rendezvénysátornál értük utol a Oldtimer Club Pécs elnökét, Mott Jánost.
– A klubunk 2002-ben alakult, rá három évre már megtartottuk az első börzénket. Jelenleg 150 klubtagunk van, a mostani börzére közel 150 autó érkezett – mesélte az elnök.

A nap során megválasztották az idei börze szépét. Az első helyezett egy Bátaszékről érkező 55-ös évjáratú BMW Isetta lett. A második helyezést egy helyi klubtag 600-as Trabantja érdemelte ki, a kocsit nemrégiben restaurálta teljesen a tulajdonos. A harmadik egy 114-es Mercedes lett.
A díjátadás vége felé eleredt az eső, mintha az időjárás a könnyeit potyogtatva vett volna búcsút az idei pécsi autósbörzétől.