A frissítésnél sokat javítottak az anyagok minőségén, de a bőr/műbőr kárpitozás csak a GLX szinten jár a Suzukihoz (fent). Közelebb került az európai ízléshez a Ssangyong műszerfal stílusa (alul), könnyű véletlenül megnyomni a kormány gombjait. Fotó: Stefler Balázs

Az utóbbi években jelentős kihívásokkal küszködő autópiac egyik stabil pontja az esztergomi Vitara, amely méreténél, tudásánál és áránál fogva ma is a magyar vevők egyik kedvence. A riválisok sem tétlenkednek, egymás után jelentkeznek hasonló, kis szabadidő-autókkal. Ilyen a dél-koreai Ssangyong is, melynek minden esélye megvan rá, hogy hasonlóan elterjedjen a hazai piacon, hiszen szintén elsősorban a jó tulajdonságaival és nem a presztízsével próbál vásárlókat csábítani, ennek megfelelően az ára is kedvező. Összehasonlításunk alanya nem más, mint a Tivoli frissítés után XLV helyett Grand néven visszatért változata, amely ugyan a hibrid hajtás minden formáját nélkülözi, viszont akkora csomagtartót kínál, amilyet a nagyobb befogadóképességű Suzuki S-Crossban sem találunk. Ez felkeltheti a családosok érdeklődését, akiknek ráadásul nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk érte!

Az AllGrip kivitelekhez a GL+ és a GLX szinten lejtmenetvezérlő is jár a Vitaránál. A 299 000 Ft-os Safety csomagban többféle hasznos vezetőtámogató rendszer is elérhető a Tivoli Grandhoz

Ár, felszereltség
Hogy melyik a jobb vétel, arról nem a lóerők, a literek vagy az extrák, hanem a felhasználási terület dönthet, mindkettő jó vételnek számít. Az 5 810 000 Ft-os kedvezményes áron kínált, 1,5 literes, négyhengeres, 129 lóerős, 48 voltos lágyhibrid turbós benzines Vitara közvetlen ellenfele a promóciós áron 5 899 000 Ft-ért kapható rövid Tivoli lenne, viszont a 30,5 cm-rel hosszabb Grand változat a maga hagyományos, 1,6 literes, 163 lóerős turbós benzinesével, 362 helyett 720 literes csomagtartójával, a GL+ szinthez mérhető Style felszereltségével a 6 349 000 Ft-os promóciós áron szimpatikus ajánlat a 6 250 000 Ft-os Vitara ellenében.

Bár a két tesztautó automatikus váltóval érkezett, a Suzukinál már csak az azóta bevezetett teljes értékű hibrid változat készül kuplungpedál nélkül. A Ssangyong továbbra is kínálja az Aisin 6 fokozatú hagyományos szerkezetét 549 000 Ft-os felárért. Ezenkívül a Vitaránál alapáras LED-es fényszórókért (239 000 Ft) és a Style Plus, a Tech, a Sport és a Safety csomagokért lehet fizetni. Az esztergomi autónál minden a GL, GL+ és GLX szinthez kötött, felárat csak a metálért kérnek. Bár korábban lehetett ilyet rendelni, kéttónusú fényezést jelenleg nem lehet választani a Tivolihoz. Mindketten megdolgoznak a jó hírükért, a Suzuki (a hibridekhez) 3+7 év vagy 200 000 km, a Ssangyong 5 év vagy 100 000 km garanciát ad, mindkét helyen van lehetőség a kiterjesztésére is.

A kategória egyik legjobb ülését a Vitara kínálja, kényelmén túl maga a vezetési pozíció is előnyös. Felnőttek számára is megfelelő a Vitara helykínálata

Karosszéria, praktikum
A Suzuki egyértelműen azok közé a márkák közé tartozik, melyek akkor mutatják meg valódi tudásukat, miután az ember hosszabb ideig használja a típusaikat, az ilyesmi bőven kárpótol egy kevésbé látványos formatervért is. A Vitara ebből a szempontból kivételt jelent, hiszen bemutatásakor is divatosnak számított, és ez ma sincs másként, legfeljebb kevésbé tűnik fel az utcán. A Ssangyong szintén ebben a cipőben jár, a Tivoli azonban hiába büszkélkedhet a Vitaráéhoz hasonló formai megoldásokkal, kevésbé izgalmas az összhatás. A tesztelt Grand változat jókora puttonya tovább nehezíti a dolgát, pedig éppen ez jelentheti a vonzerejét. Aki a család számára hasznosabb autóra vágyik, számítását a Tivoli Grandban találja meg, mert a tengelytávja (+10 cm), a szélessége (+3,5 cm) és a magassága (+5 cm) az utastérben is észrevehető. Nem is szólva a csomagtartóról, amely annak ellenére látványosan nagyobb a Vitaráénál, hogy a 720 literbe a padló alatti 146 literes üreget is beleszámolják, igaz, ha az autóban nincs teljes értékű pótkerék, a padlót kiemelve teljes egészében használható. Ilyenkor az üléstámlák ledöntésekor ugyan nem lesz sík a rakodófelület, de a Vitarában sem fektethetők le teljesen a támlák, és az 1120 literes kapacitása is elmarad a Tivoli Grand 1440 literjétől. A plusz centik sajnos plusz kilókat is jelentenek, a tesztautók esetében a 185 kg-os differencia a méretkülönbséget figyelembe véve arányosnak számít.

Komfortos, puha üléseket kínál a Tivoli Grand, jó a kilátás a kormány mögül. Érezhetően tágasabb a Tivoli Grand hátsó sora, a gumiszalagok a zsebeket helyettesítik

Ahogy a mérlegen, úgy az általános kidolgozási minőséget tekintve is egy súlycsoport a két típus. A frissítéssel mind a két autó igényesebb és meggyőzőbb lett, belső kialakításuk, ergonómiájuk és a felhasznált anyagaik az ázsiai autók célszerűségét tükrözik. Tervezőik igyekeztek a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló keretből. Jól szemügyre véve bizonyos pontokon a Vitara, máshol a Tivoli mutat fel színvonalasabb megoldásokat.

Támladöntés után nem lesz teljesen sík a felület a Vitarában (fent), viszont jól hozzáférhető a raktér. A sík rakteret eredményező padlólap használatával 574 literes a Tivoli Grand csomagtartója (alul)

Technika, vezethetőség
Annak ellenére, hogy viszonylag olcsónak számítanak a piacon, a Suzuki és a Ssangyong is kitartott a négyhengeres turbómotorok mellett, ráadásul nem is kínálnak gyenge alapmodellt, már a belépő változatot is akkora teljesítményű motor mozgatja, ami gyakorlatilag minden igényt kielégít. Bár a Vitara csúcsteljesítménye minden műszaki fejlesztés után csökkent, az európai uniós szabályozás miatt beépített lágyhibrid hajtás 129 lóereje is kellően dinamikus vezethetőséget biztosít. A Tivoli Grand nemcsak papíron, hanem érzésre is erősebb, persze a nagyobb össztömeg miatt szükség is van a 163 lóerőre. Városi forgalomban általában még fontosabb a nyomaték, a Suzuki benzinese 235 Nm-t mozgósít, erre segít rá a villanymotor a maga 53 Nm-ével! A Ssangyong a kézi váltóval 280, az automatával 260 Nm-t ad le, viszont 2000 helyett már 1500-as fordulattól. Ezzel együtt komoly, nagyautós a mozgása, nem olyan virgonc, mint a Vitara. A rugózása is feszesebb, ebből a Sport csomagban járó 18 colos felni is kiveszi a részét, és a stabil útfekvése mellett tempós kanyarban a Tivoli is hajlamos enyhe karosszériadőlésre, akárcsak az úthibákkal (17 colos felnivel is) jobban elbánó Suzuki. Nem meglepő, hogy az AllGrip Select összkerékhajtással kipróbált Vitara földutakon is elemében van. Aki gyakran jár vele építetlen úton, annak a 17,5 cm-es hasmagasság is előnyös. Ebből a szempontból is a rövid Tivoli a közvetlen ellenfél, Grandból ugyanis csak elsőkerék-hajtásút gyártanak, műúton azonban kifejezetten jól teljesít elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóművével, itt a 16,7 mm is elegendő.

Az 1,4 és az 1,5 literes, négyhengeres turbómotor ideális a két autó mozgatásához, nincs szükség se többre, se kevesebbre

A Vitarát könnyedsége miatt élményszerű vezetni, de a Tivoli sem sokkal marad el mögötte, pontos kormányzása és jól adagolható fékereje koreai gyártmányhoz méltó. Csak a váltót érheti kritika, derékszögű kanyarokban többször zavarba jött, parkolásnál pedig a szükségesnél nagyobb lendülettel mozdította meg az autót. Emellett fogyasztásban is alulmarad a Suzukival szemben, ami főleg városban feltűnő, de országúton és autópályán használva nagyjából 1,0 l/100 km-es többlettel kell számolni.

Suzuki Vitara
TETSZETT
• komfortszint
• vezethetőség
• költségek
NEM TETSZETT
• korlátozott praktikum

Ssangyong Tivoli Grand
TETSZETT
• praktikum
• motor, futómű
• ár/érték arány
NEM TETSZETT
• néha bizonytalan automatikus váltó
• fogyasztás

ÖSSZEGZÉS
Manapság kevés négyhengeres, elérhető árú családi autó közül lehet választani a piacon. A Vitara még mindig a legjobb vételek egyike, de akinek nem elég méretes, tegyen egy próbát a hasonló áron kapható, praktikusabb Tivoli Granddal. Hatalmas csomagtartója mellett tágas utasteret, erős motort, jó vezethetőséget és dél-koreai színvonalat nyújt.