Egyszerű, könnyen áttekinthető műszerfal, múltidéző dizájnnal. A motorindító gombot a bal oldalon találjuk. Fotó: Stefler Balázs

Bár az Outlander PHEV sok európai piacon a plug-in hibrid hajtáslánc miatt gyorsan sikeressé vált (Hollandia, Norvégia), általánosságban azért a Mitsubishi elmúlt egymásfél évtizede az öreg kontinensen nem éppen úgy alakult, mint amire számítani lehetett. Az igazi nagy ászok, a Pajero, a Lancer, a Galant már régóta csak emlékképek, és a nagy sikerű Colt is eltűnt a palettáról. Tulajdonképpen az utóbbi modell nyugdíjazásával keletkezett űrt foltozta be a Mitsubishi a 2013 óta kapható globális kisautóval, amelyet Európán kívül a világon mindenhol Mirage-nak hívnak. Nálunk azonban a Gemballa tuningcég rendelkezik a jogokkal, így született meg a döntés, hogy az 1998-2005 között gyártott egyterű, vagyis a Space Star nevét kapja a modell.

Magasan ülünk a Space Starban, az ülések oldaltartása megfelelő. Tipikus kisautó: 180 centis magasság felett már szűkös a hátsó sor

Bár a típus 2019-ben alaposan frissült és modernebb arcot kapott, egy szempillantás alatt nyilvánvalóvá válik, hogy a Mitsubishi egészen más koncepciót követ, mint a többiek. Miközben a kisautók szegmensére a méretnövekedés volt jellemző, a japánok nem akartak 4,0 méteres vagy annál nagyobb típust, a Space Star a 3,84 méteres hosszúságával és 235 literes rakterével egészen kicsinek tűnik a felfújt, modern kategóriatársak mellett. Így aztán az sem különösebben meglepő, hogy a kocsiba ülve kisebb időutazás veszi kezdetét. Formai gegek, vetített kijelző, esetleg nagy érintőképernyő? Nem is álmodhatunk ilyesmiről, a beltér jó értelemben véve japánosan egyszerű, a középkonzolon lévő gombokat akár kesztyűben is lehet kezelni, a napi számlálót pedig az ősidőkből származó, klasszikus pálca nyomásával lehet nullázni. Ez persze nem gond, de az már igen, hogy a kizárólag függőleges irányban állítható volán és a „kakasülő” vezetési pozíció miatt először fészkelődik az ember az ülésben, és kell egy kis idő, mire megszokja. A hosszúság miatt értelemszerűen nem a kis Mitsubishi lesz az a kocsi, amelyben keresztbe tett lábakkal utazunk, négy átlagos felnőttnek kisebb kompromisszumokkal viszont elfogadható a helykínálat.

60:40 arányban bővíthető a 235 literes raktér

A Space Star apró méreteinek előnyei is vannak, hiszen bámulatosan kicsi helyen meg tud fordulni, tömege pedig alig haladja meg a 9 mázsát. Így aztán a kínálatban egyedüliként szereplő, 71 lóerős, 1,2 literes benzinmotor sem érződik különösebben erőtlennek városi használatban, főleg azért, mert az 500 000 Ft-os felárért kérhető, fokozatmentes automatikus váltó ügyesen teszi a dolgát. Inkább autópálya-tempónál jön ki egyértelműen, hogy az urbánus környezet illik a modellhez, 130 km/óránál a szélzaj és a háromhengeres blokk hangja is erőteljesen jelen van. Bár turbófeltöltőről, lágyhibrid rásegítésről és egyéb technikai nyalánkságokról szó sem lehet, a fogyasztás korrekt, az 5,7 literes tesztátlag mindössze 4 decivel múlja felül a WLTP kombinált értéket. Egyébként a Space Star vezetése meglehetősen eseménymentes: a hátsó dobfék ellenére a fékhatásra nem lehet panaszunk, és azt is meg kell hagyni, hogy a sűrű keresztbordák kivételével az úthibákat jól tolerálja a futómű.

A háromhengeres hangja mindig jól kivehető, vibrációja azonban nem vészes

Ha van kategória, amelyben az elmúlt években elszálltak az árak, az a kisautóké, így aztán a Space Star a 3 560 000 Ft-os indulóval nagyon is felhívja magára a figyelmet. Persze a felszereltségbe csak a legszükségesebb tételek tartoznak (pl. manuális klímaberendezés, első elektromos ablakemelők), de a CVT-váltós, Intense felszereltségű csúcsváltozat 5,99 milliós ára azt mondatja velem, hogy egyértelműen a belépőmodell rendelkezik a kínálaton belül a legjobb ár-érték aránnyal.

129 233 Ft-ot kóstál a küszöbszélesítés, az ablaklégterelők felára 42 291 Ft

TETSZETT
• kedvező ár
• kicsi fordulókör
• ergonómia
NEM TETSZETT
• indirekt kormány
• motorhang
• múltidéző részletek

ÖSSZEGZÉS
A Space Star kategóriája egyszerűen megváltozott, és ezért a modell már szinte kakukktojásnak tekinthető. Ugyan a helykínálat vagy a motorpaletta terén sem veheti fel a versenyt a legtöbb vetélytárssal, vételára és a kedvező üzemeltetési költségek miatt nagyon is racionális választásnak tekinthető.

Mitsubishi Space Star 1.2 MIVEC CVT
Összlökettérfogat: 1193 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12
Max. teljesítmény: 52 kW (71 LE) 6000/perc
Max. forgatónyomaték: 102 Nm 3500/perc
Hossz./szél./mag.: 3845/1665/1505 mm
Tengelytáv: 2450 mm
Saját tömeg/teherbírás: 910/460 kg
Fordulókör: 9,2 m
Csomagtér: 235 l
Üzemanyagtank: 35 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 15,8 s
Max. sebesség: 163 km/h
Átlagfogyasztás: 5,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 121 g/km
A modell alapára: 3 560 000 Ft (1.2 MIVEC Entry, 71 LE)
A tesztelt verzió ára: 4 830 000 Ft